Istraživanja: Stanje mentalnog zdravlja mladih alarmantno

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu predstavio je u petak rezultate opsežnog istraživanja koji su dobri pokazatelji što se zbiva s mladima, a podaci s područja mentalnog zdravlja pokazuju da je stanje alarmantno.

U skupini od 30 srednjoškolaca dvoje koristi marihuanu jednom tjedno ili češće, a svaki treći pije jednom tjedno ili češće, neki su od osnovnih podataka koji ukazuju da češće korištenje alkohola i marihune prate lošiji indikatori mentalnog zdravlja, kazala je voditeljica projekta Miranda Novak.

Svaki četvrti ispitanik ima značajne simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan izvještava o pokušaju samoubojstva, kazala je i ocijenila stanje alarmantanim.

S druge strane, kaže Novak, što je veća samosvijest mladih manje je simptoma i rjeđe je konzumiranje alkohola i marihuane.

Važno razvijanje samosvijesti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iskazala je potporu istraživanju i izrazila uvjerenje da će rezultati imati utjecaja osim na školski i na druge društvene sustave.

Surađivali smo s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom na izradi Akcijskog plana prevencije nasilja u školama, koji bi uskoro trebao biti prihvaćen na Vladi, ali je pravi cilj njegova implementacija u praksi, kroz sustav intervencija, politika i programa, kazala je.

Posebno je važno razvijanje samosvijesti, solidarnosti i empatije među vršnjacima da sami uočavaju probleme i suočavaju se s njima, kazala je i podsjetila na uvođenje više međupredmetnih tema u kurikulumima, kao što su osobni i društveni razvoj, građanski i zdravstveni odgoj i dr.

Analize podatka pokazale su kako kvalitetnije obiteljsko okruženje predviđa manje simptoma depresije, anksioznosti i stresa te bolje emocionalne kompetencije i pozitivnije mentalno zdravlje mladih, rekla je voditeljica istraživanja Miranda Novak i dodala da rezultati pokazuju kako je ulaganje u obiteljsko okruženje ujedno i osnaživanje mladih.

Što se tiče školskog okruženja, mladi koji su emocionalno kompetentniji spremniji su se angažirati oko školskih obveza te su predaniji školi. Mladi koji su privrženiji školi iskazuju manje simptoma

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen