IRB: Predstavljen prototip detektora za otkrivanje nuklearnih materijala


Prototip sofisticiranog silicij-karbid detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala koji je razvijan tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS), predstavljen je u petak na Institutu Ruđera Boškovića (IRB).

Detektor je predstavila voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan, a razvijen je u sklopu NATO projekta punoga naziva “Modificiranje silicij-karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama”, koji je završio ovaj mjesec.

Riječ je o jednom od najvećih projekata u sklopu ovoga programa u Hrvatskoj, vrijedan je 396.500 eura, a čak 31 posto novca stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kada većina sredstava odlazi zemljama partnerima, istaknuo je ravnatelj IRB-a David M. Smith. Podsjetio je da se morskim putem danas održava oko 90 posto svjetske trgovine, najčešće brodskim kontejnerima, a više od 50.000 trgovačkih brodova na međunarodnoj razini prevozi sve vrste tereta.

Ako se pak uzmu u obzir i sve složenije geopolitičke rizike, uključujući i decentralizirane terorističke prijetnje, logično je da naglo raste interes u području istraživanja i razvoja novih tehnologija detekcije opasnoga tereta, rekao je Smith.

Projekt potaknut smanjenjem zaliha helija-3

U odnosu na druge E-SiCure projekte, ovaj projekt ima i ove posebnosti – riječ o trogodišnjem međunarodnom projektu koji odskače po broju sudionika – uz IRB, nositelji su i portugalsko Sveučilište u Aveiru i slovenski Institut Jožef Štefna, a partneri su iz Australije – “Australian nuclear science and technology organization” i “National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology” iz Japana.

Capan je napomenula kako je projekt potaknula činjenica da su zalihe helija-3 na izmaku, pa treba tražiti zamjenska rješenja. Helij-3 je lagan, ne-radioaktivni izotop helija s dva protona i jednim neutronom, ne može se sintetizirati, a

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen