Indijski kirurzi pacijentu uklonili bubreg težak 7,4 kg

Indijski kirurzi uspješno su pacijentu uklonili bubreg težak čak 7,4 kg, što je ekvivalent težini dvoje prosječne novorođenčadi.

Vjeruje se da je riječ o najvećem bubregu ikada uklonjenom jednom pacijentu u Indiji. Za usporedbu, bubreg obično teži između 120 i 150 grama. 

Pacijent je bolovao od autosomno dominantne policistične bolesti bubrega koja rezultira rastom cisti na tom organu, piše BBC. 

Kirurg koji je sudjelovao u operativnom zahvatu kazao je da su veliki bubrezi uobičajena pojava kod pacijenata koji boluju od spomenute bolesti. 

No dr. Sachin Kathuria, iz bolnice Sir Ganga Ram u New Delhiju je pojasnio da liječnici općenito nikada ne uklanjaju organ ako nema simptoma infekcije i unutarnjeg krvarenja, jer oni ipak donekle obavljaju funkciju filtriranja u organizmu.

U slučaju operiranog pacijenta razvila se infekcija koja nije reagirala na antibiotike, a veličina bubrega otežavala mu je disanje. 

Dosad je rekordna težina bubrega upisana u Guinnessovu knjigu rekorda iznosila 4,5 kg, no u nekim se medicinskim časopisima navodi podatak o bubregu uklonjenom pacijentu iz SAD-a teškom čak 9 kg te još jednom koji je operiran pacijentu u Nizozemskoj, a težio je 8,7 kg.

Dr. Kathuria je kazao da on i njegovi kolege još nisu odlučili hoće li podatak iznijeti Guinnessovoj komisiji kao potencijalni svjetski rekord, no dodao je da razmatraju tu mogućnost.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen