Imamo dvije nove epidemije. Ovo morate znati o njima

HRVATSKI mediji u ponedjeljak su objavili da je ministar branitelja Tomo Medved prošlog utorka završio u bolnici jer se zarazio rotavirusom.

Medved nije jedina osoba inficirana tim patogenom. Naprotiv, infektolog Goran Tešović rekao je u Dnevniku Nove TV da epidemija rotavirusa traje već mjesecima.

“Valjda je to najveća epidemija otkako ja radim – u 32 godine. Svakoga dana primamo gomilu djece”, rekao je Tešović.

>Ministar Medved završio u bolnici

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar istovremeno su upozorili da se u Hrvatskoj bilježi i epidemija hepatitisa A.

Prema ravnatelju Nastavnog zavoda Branku Kolariću, od početka ožujka zabilježeno je 57 slučajeva hepatitisa, uglavnom u srednjim i osnovnim školama. Epidemija u zagrebačkim školama krenula je iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta gdje je kuhar, ne znajući da ima hepatitis A, kuhao djeci obroke.

Tešović kaže da su brojke oboljelih od hepatitisa A značajno manje nego što su bile prije 30-ak godina, no istaknuo je da su nakon 2000. ovo najveći brojevi.

Hepatitis A i rotavirus nisu tako opasne zarazne bolesti kao što je covid-19, no u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati teže komplikacije, pa i smrt te je dobro znati kada i za koga su opasne, kako ih spriječiti i što učiniti u slučaju zaraze.

Obje bolesti prenose se prljavim rukama

Ovim dvjema bolestima zajedničko je to što se prvenstveno prenose preko prljavih ruku. U svijetu se godišnje bilježi oko 114 milijuna infekcija i 1.4 milijuna simptomatskih bolesti.

U zemljama u razvoju koje imaju slabu sanitarnu infrastrukturu i higijenske uvjete bolest je endemska, a bilježe se visoke stope zaraze kod djece koja uglavnom prebolijevaju i razvijaju imunitet bez ikakvih simptoma. Stoga su iznenadne pojave epidemije u takvim zemljama vrlo rijetke. Pritom treba imati na umu da se epidemijom smatra naglo povećanje broja infekcija u odnosu na uobičajeni prosjek.

Zemlje s umjerenim stupnjem infekcija imaju znatan broj odraslih osoba koje nisu

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen