Hrvatski znanstvenici tumače što će presuditi na izborima u Francuskoj

NAKON prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj politički analitičari pokušali su objasniti što bi u drugom krugu moglo biti presudno za pobjedu sadašnjeg liberalnog predsjednika Emanuela Macrona nad radikalnom desničarkom Marine Le Pen.

Naime, Macron je u prvom krugu izbora dobio 28.5 posto glasova, ispred kandidatkinje Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen koja je dobila 24.2 posto.

Budući da će o pobjedniku u značajnoj mjeri ovisiti budućnost Europske unije, rezultati će se s velikim zanimanjem pratiti u zemljama diljem Europe, ali i svijeta.

Macron bi trebao pobijediti, no nema garancije

Ankete pokazuju da bi borba u drugom krugu biti tijesna, osobito zato što je Le Pen uspješno ublažila svoju nacionalističku retoriku. Među ostalim, distancirala se od Putina prema kojem je ranije pokazivala otvoreno divljenje, a ublažila je i neprijateljske stavove prema EU.

Većina analitičara u svojim se predviđanjima uobičajeno fokusirala na glasove koji su u prvom krugu otišli drugim kandidatima. Primjerice, njihova je radna pretpostavka da bi Macron mogao pokušati pridobiti glasače veterana francuske ljevice Jean-Luc Mélenchona te da bi oni mogli biti presudni za njegovu pobjedu. Tu je logika jasna – glasači ljevice teže će dati glas Le Pen te bi aktualnom predsjedniku Macronu trebalo biti lakše doprijeti do njih.

Pritom treba imati na umu da su se na izborima na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini glasači ljevice i desnice povijesno ujedinjavali kako bi blokirali dolazak na vlast krajnje desnice, što je fenomen poznat kao republikanski front.

Osim toga, svi “mainstream” kandidati, uključujući konzervativne republikance i socijaliste, dali su potporu Macronu za drugi krug.

No sve to još uvijek nije čvrsta garancija za pobjedu u drugom krugu.

Fokusiranje na pridobivanje glasača ljevice moglo bi biti pogrešno

Naši podatkovni analitičari Petra Posedel Šimović s Agronomskog fakulteta i Davor Horvatić s Fizičkog odsjeka PMF-a, osnivači udruge za podatkovnu znanost Soliton Analytics, koji redovno daju uvide u strategije motiviranja birača za

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen