Hrvatska i Španjolska osnovale upravu za projekt fuzijske elektrane

HRVATSKA i Španjolska, koje imaju 55-postotni udio u 707 milijuna eura vrijednom EU projektu ispitivanja materijala potrebnih za gradnju fuzijske elektrane, danas su u Granadi formirale zajedničku upravu.

Predsjednik projekta nazvanog IFMIF-Dones bit će Staša Skenžić, šef odjela za međunarodnu suradnju u hrvatskom ministarstvu obrazovanja.

Na sastanku održanom u Granadi, na jugu Španjolske, dogovoreno je da će u upravi sjediti dvoje članova iz Hrvatske, dvoje iz Španjolske te po dvoje članova iz ostalih zemalja promatrača.

Projekt IFMIF-Dones uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escuzar, 20-ak kilometara udaljenom od grada Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u Europskoj uniji u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Španjolska sudjeluje s 50-postotnim udjelom, a Hrvatska s 5-postotnim.

Tadić: Jako smo zadovoljni pokazanim interesom

U petak su se u Granadi okupili i predstavnici još 13 zemalja te triju institucija koji bi mogli sudjelovati u preostalom 45-postotnom udjelu.

“Sve zemlje su sudjelovale u raspravi te smo jako zadovoljni pokazanim interesom za ulazak u projekt”, rekao je fizičar Tonči Tadić, voditelj hrvatskog tima, za Hinu.

Kaže da je posebno uspješan bio sastanak s delegacijom Japana, a da je veliki interes pokazala i Njemačka.

Na sastanku su bile i delegacije Italije, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen