Hrvati otkrili misterij zračenja koje je obasjalo cijelu galaksiju

DVA Čerenkovljeva teleskopa promjera 17 metara, smještena na Kanarskom otoku La Palma u Španjolskoj, omogućila su znanstvenicima međunarodne kolaboracije MAGIC, u kojoj sudjeluju i hrvatski znanstvenici, da zabilježe signal u području gama-zračenja vrlo visokih energija iz tzv. ponavljajuće nove unutar Mliječnog puta.

Taj događaj, prvi put opažen pri takvim energijama, mogao bi omogućiti razumijevanje zvjezdanih erupcija i moguću ulogu koju one imaju u stvaranju tajanstvenih visokoenergijskih kozmičkih zraka koje prožimaju cijeli Mliječni put. Rezultate svojih opažanja i zaključke do kojih su došli vezane uz takve zvjezdane eksplozije znanstvenici su objavili u časopisu Nature Astronomy.

U ključnoj noći tim je vodio hrvatski fizičar

Hrvatski fizičar Dario Hrupec sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku imao je sreću da je u noći opažanja bio voditelj smjene.

“Bila je to smjena u kolovozu 2021.”, kaže Hrupec.

“Smjena je bila mirna, nismo imali nikakvih tehničkih problema ni uzbuđenja, a izgledalo je da će tako i završiti. Međutim, negdje usred noći stigla je objava NASA-inog teleskopa Fermi da se aktivirao izvor gama-zraka. To je bila velika vijest. Teleskopi širom svijeta odmah su počeli mijenjati svoj program opažanja i usmjeravati se prema izvoru. Za sljedeću noć, 9. kolovoza, potpuno smo izmijenili program opažanja koji je bio ranije planiran”, kaže naš sugovornik.

“Sve vrijeme posvetili smo tom izvoru, a sreća je bila da je bilo potpuno vedro te da je izvor bio na takvoj poziciji da je većinu noći bio vidljiv. Zanimljivo je da je iste te noći bio vrhunac meteorskog pljuska Perzeida tako da smo imali jednog profesionalnog fotografa koji je cijelu noć vani snimao teleskope i meteorski pljusak dok smo mi unutra, u opservatoriju, pratili objekt. Ta jedna noć bila je dovoljna da se prikupi dovoljno podataka da možemo objaviti rad. Događaj se čak vidio golim okom, a pratili su ga i astronomi amateri širom svijeta”, ispričao je Hrupec

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen