Hrvat postao direktor na zvjezdarnici koja je ušla u Guinnessovu knjigu

HRVATSKI znanstvenik Željko Ivezić imenovan je direktorom izgradnje po mnogo čemu najmoćnije zvjezdarnice na svijetu nazvane Vera Rubin.

Opservatorij Vera Rubin bit će opremljen brojnim najsofisticiranijim i najmoćnijim uređajima: teleskopom s najvećom kombinacijom velikog zrcala i velikog vidnog polja, najvećom kamerom ikada sagrađenom s 3200 megapiksela te softverom za obradu oko 100 petabajta (100.000 terabajta) podataka koje će zvjezdarnica prikupiti tijekom prvih 10 godina rada.

U sklopu desetogodišnjeg projekta snimat će cijelo nebo svake tri noći. Zbrajanjem podataka zabilježenih teleskopom i kamerom u računalu dobit će se karta neba s oko 20 milijardi zvijezda te sličnim brojem galaksija.

Od početka na važnim funkcijama

Ivezić je uključen u rad na opservatoriju od njegovog osnutka ranih 2000-ih kao projektni znanstvenik i voditelj Projektnog znanstvenog tima. Uz to, u rujnu 2018. imenovan je zamjenikom direktora izgradnje zvjezdarnice. Ulogu direktora preuzet će 3. siječnja 2022., kada projekt napusti njegov prethodnik Steven Kahn.

“Željkovo poznavanje sustava zvjezdarnice Rubin i njegova predanost uspjehu projekta izgradnje su izvanredni, a uvjeren sam da će ga dovesti do trijumfalnog završetka”, rekao je u najavi svog nasljednika Kahn.

Prvi opservatorij nazvan po znanstvenici

Opservatorij smješten u planinama Čilea, prvi je koji je nazvan po ženi. Vera Rubin (1928. – 2016.) bila je američka znanstvenica čiji su izračuni gibanja zvijezda oko središta galaksija u 1960-ima i 1970-ima pokazali da osim vidljive tvari u svemiru mora postojati i tzv. tamna tvar. Naime, postalo je jasno da u galaksijama nema dovoljno vidljive materije koja bi svojom gravitacijom držala na okupu zvijezde u njihovim orbitama. Danas znamo da vidljiva tvar čini samo 5% mase-energije svemira, tamna tvar 27%, a tamna energija 68%.

Za svoja znanstvena postignuća Vera Rubin dobila je niz priznanja, no mnogi znanstvenici smatraju da joj je učinjena nepravda jer joj nije dodijeljena Nobelova nagrada.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen