Hoće li zima u Europi i Hrvatskoj biti ledena? To pitanje nikada nije bilo važnije

BUDUĆI da cijene energenata ne padaju, a Rusija u ratu u Ukrajini kao oružje protiv Zapada koristi i naftu i plin, stanovnici Europe pitaju se što ih čeka u hladnijem dijelu godine. Hoće li biti dovoljno energenata i hoće li se smrzavati tijekom zime?

Odgovore na ova pitanja pokušali smo doznati od ljudi iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji se bave predviđanjem potrošnje energenata na temelju kratkoročnih i dugoročnih vremenskih prognoza.

Na pitanja Indexa odgovorio je Davor Bošnjak iz HEP-Trgovine, čiji tim, koji uključuje i meteorologa, radi na ovim predviđanjima. Ta predviđanja služe kao temelj za procjene količina energenata koje treba nabaviti ili osigurati u tržišno optimalnim trenucima.

Kakve su dugoročne prognoze za ovogodišnju jesen i posebno zimu u EU i Hrvatskoj? Hoće li biti hladnije ili toplije od prosjeka?

Mjesečne i sezonske prognoze za Hrvatsku i veći dio Europe kontinuirano najavljuju barem prosječno, vjerojatno i iznadprosječno toplu jesen te zimu, s tim da je signal za iznadprosječne temperature tijekom zime nešto slabiji pa je veća vjerojatnost za prosječne vrijednosti. Signal za ispodprosječne vrijednosti uglavnom je izostao, odnosno ovisno o prognozi, pojavljuje se samo za dio Skandinavije.

Kakve su prognoze za oborine?

Za razliku od prognoze temperaturnog odstupanja od višegodišnjeg srednjaka, prognoza odstupanja količine oborine podložna je čestim promjenama i na vremenskoj i na prostornoj skali te je zbog nejednolike raspoređenosti teško dati opću sliku za Europu, pa i za Hrvatsku. Iako se prema zadnje dostupnim prognozama čini da bi kod nas moglo biti više oborine od prosjeka i tijekom jeseni i tijekom zime, najsigurnije je ipak opredijeliti se za prosječne vrijednosti.

Kako bi se to moglo odraziti na potrošnju energije? Možemo li se nadati da se nećemo smrzavati s obzirom na visoke cijene i manjak energenata? 

Potrošnja energije ovisna je u velikoj mjeri o trenutnim meteorološkim prilikama – vanjskoj temperaturi zraka, brzini i smjeru vjetra, naoblaci,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen