Hoće li zbog 5G stvarno početi padati avioni?

ZRAKOPLOVNE kompanije, agencije i stručnjaci posljednjih dana sve glasnije upozoravaju na mogućnost da bi uvođenje 5G mreža u blizini zračnih luka moglo uzrokovati smetnje u funkcioniranju zrakoplovnih uređaja, poremećaje u prometu te čak zrakoplovne nesreće.

Stručnjaci iz telekomunikacijskih kompanija i američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) tvrde da su takva upozorenja pretjerana te da nema nikakve ozbiljnije opasnosti. O čemu je riječ i što govore činjenice?

Utjecaj 5G mreže na visinomjere i druge uređaje zrakoplova

Problem je u tome što 5G mreže emitiraju elektromagnetske valove koji su po frekvencijama vrlo slični onima koji se koriste u altimetrima, odnosno visinomjerima zrakoplova. Radijski, odnosno radarski altimetar (RA), uređaj koji je 20-ih godina prošlog stoljeća razvio izumitelj Lloyd Espenschied, pomoću elektromagnetskih valova koji se odbijaju od tla ili objekata može određivati visinu na kojoj se nalazi zrakoplov ili udaljenost od nekog objekta.

To pilotima, ali i automatiziranim sustavima omogućuje sigurnije i udobnije slijetanje i polijetanje te izbjegavanje sudara, osobito u uvjetima kada vidljivost nije dobra, primjerice za vrijeme magle. Rade na frekvencijama od 4.2 do 4.4 GHz, a njihove podatke koriste brojni sustavi zrakoplova. Kada se avion ili helikopter nalazi na visini ispod 760 metara, podaci se počinju prikazivati i pilotima.

Kapetan Airbusa 350 Zoran Drljača kaže da se “katkad dogodi da na velikoj visini prelete neki zrakoplov i tada RA odreagira”.

Bilo kakvi promašaji ili prekidi u njihovu radu mogu dovesti do incidenata s katastrofalnim ishodom. Oni također imaju važnu ulogu u tome kako posada koja upravlja zrakoplovom percipira situaciju. Njihove podatke koriste i automatski sustavi za navođenje i automatski pilot, a služe i za kontrolu prikaza informacija iz drugih sustava, kao što su primjerice prediktivno smicanje vjetra, sustav za upozoravanje o približavanju prepreci itd.

Drljača ističe nekoliko dodatnih situacija u kojima se koriste: “Primjerice, koriste se za upozorenje da se zrakoplov nalazi ispod visine na kojoj

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen