Hoće li pandemija stvarno prestati 2022.? Ovo su tri scenarija

ČELNIK Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da bi pandemija koronavirusa mogla završiti u 2022. godini ako se u narednih šest mjeseci uspije procijepiti oko 70% stanovništva svijeta.

“2022. mora biti godina u kojoj ćemo okončati pandemiju,” rekao je čelnik WHO-a, pozivajući svijet da se okupi i donese teške odluke potrebne za njezin završetak.

>> Čelnik WHO-a rekao što treba napraviti ako želimo da pandemija završi u 2022.

Gates je umjereno optimističan

Nadu u završetak pandemije u 2022., barem njezine akutne faze, izrazio je nedavno i Bill Gates u svojem blogu.

“Zbog varijante delta i izazova s distribucijom cjepiva, nismo tako blizu kraja pandemije kao što sam se nadao do sada”, priznao je Gates.

“Nisam predvidio da će se pojaviti tako visoko prenosiva varijanta i podcijenio sam koliko će biti teško uvjeriti ljude da uzmu cjepivo i nastave koristiti maske… Ipak se nadam da se kraj konačno nazire. Možda bi bilo glupo davati još jedno predviđanje, ali mislim da će akutna faza pandemije završiti u 2022.”, poručio je.

Optimizam temeljen na spremnosti svijeta

Ovi optimistični tonovi ne temelje se na ideji da će virus uskoro toliko oslabjeti da će postati nalik na sezonsku prehladu, već na predviđanju da bi u 2022. veliki dio svjetske populacije trebao steći određenu razinu imuniteta cijepljenjem ili prebolijevanjem. Taj imunitet zajedno s određenim epidemiološkim mjerama i novim antivirusnim lijekovima mogao bi omogućiti da se virus stavi pod dovoljnu kontrolu da izaziva značajno manje hospitalizacija i smrti nego u posljednje dvije godine pandemije. No, kako se pojavio omikron koji ima potencijal povećati broj hospitalizacija i opteretiti zdravstvene sustave, nameće se pitanje može li se kraj pandemije stvarno očekivati već u 2022.

Gates je istaknuo da je omikron svakako razlog za zabrinutost, no unatoč tome, smatra da je svijet sada sposoban uhvatiti

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen