Gubitak sluha dosad je bio nepovratan. Sada postoji rješenje

STAROST, jaka buka te neki lijekovi za rak i antibiotici mogu uzrokovati gubitak sluha. On je do sada bio nepovratan jer znanstvenici nisu uspijevali reprogramirati postojeće stanice u uhu da se razviju u osjetne stanice vanjskog i unutarnjeg uha bitne za sluh.

No, znanstvenici s Northwestern Medicinea objavili su u časopisu Nature istraživanje u kojem su otkrili glavni gen koji programira slušne osjetilne stanice s dlačicama tako da se razvijaju u vanjske ili unutarnje, čime su nadišli veliku prepreku koja je sprječavala razvoj tih stanica nužan za obnavljanje sluha.

“Naš rad otkriva nam prvi jasan prekidač za promjenu jedne vrste stanica u drugu”, rekao je glavni autor studije Jaime García-Añoveros, profesor anesteziologije i neuroznanosti na Odjelu za neurologiju Kena i Ruth Davee.

“To će nam dati dosad nedostupan alat za izradu unutarnjih i vanjskih osjetilnih stanica s dlačicama. Prevladali smo veliku prepreku”, dodao je.

Odumiranje vanjskih stanica s dlačicama glavni je uzrok gluhoće

Odumiranje vanjskih stanica s dlačicama u pužnici najčešći je uzrok gluhoće, odnosno gubitka sluha. Ove stanice razvijaju se u embriju i poslije se ne razmnožavaju, što znači da se sluh ne obnavlja, nego se postupno gubi. Tri reda vanjskih stanica s dlačicama djeluju kao pojačala zvuka za unutarnje stanice s dlačicama.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 8.5 posto Amerikanaca u dobi od 55 do 64 godine ima problema s gubitkom sluha. U dobi od 65 do 74 godine taj udio se povećava na gotovo 25 posto, a u dobi od 75 i više na oko 50 posto.

Znanstvenici su do sada znali kako kreirati umjetne slušne osjetne stanice s dlačicama, no one se nisu mogle diferencirati u unutarnje i vanjske stanice, koje omogućuju različite funkcije bitne za sluh. Stoga je novo otkriće znanstvenika iz Northwestern Medicinea veliki korak prema razvoju tih specifičnih stanica.

Kako

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen