Google suspendirao inženjera koji tvrdi da je umjetna inteligencija postala svjesna

PROŠLOTJEDNA suspenzija Googleovog inženjera koji tvrdi da je računalni program za razgovore na kojem je radio postao osjećajan te da razmišlja kao ljudsko biće, obišla je naslovnice svjetskih medija i otvorila pitanje o tome događaju li se u svijetu umjetne inteligencije (AI) neki važni proboji koje velike kompanije drže u tajnosti.

Američki tehnološki div prošli je tjedan poslao programskog inženjera Blakea Lemoinea na plaćeni dopust nakon što je objavio transkripte razgovora između sebe i Googleovog računalnog programa LaMDA, dizajniranog za simulaciju razgovora s ljudskim korisnicima.

Suspendiran zbog kršenja tajnosti i agresivnih akcija

Prema pisanju Washington Posta, koji je prvi objavio vijest, Lemoine, Googleov veteran sa sedmogodišnjim iskustvom u algoritmima personalizacije, suspendiran je zato što je prekršio Googleovu politiku povjerljivosti te poduzeo brojne navodno agresivne poteze protiv kompanije. Među ostalim, angažirao je odvjetnika koji će zastupati LaMDA-u, a razgovarao je i s predstavnicima pravosudnog odbora Predstavničkog doma o navodnim neetičnim aktivnostima Googlea.

Lemoine je objavio da je dan prije suspenzije predao dokumente uredu američkog senatora, ustvrdivši da oni predstavljaju dokaze da su Google i njegova tehnologija sudjelovali u vjerskoj diskriminaciji prema njemu.

Leimone: LaMDA ima osjećaje i dušu

Prema pisanju američkih medija, Lemoine se već mjesecima prepire s Googleovim menadžerima, rukovoditeljima i čelnicima u ljudskim resursima oko svojih tvrdnji da LaMDA ima svijest i dušu.

On je u više navrata sustav na kojem je radio od prošle jeseni opisao kao osjećajan, s percepcijom i sposobnošću izražavanja misli i osjećaja koja je ekvivalentna onome što bi se očekivalo od djeteta.

“Da ne znam što je točno, što je ovaj računalni program koji smo nedavno napravili, mislio bih da se radi o sedmogodišnjem, osmogodišnjem klincu koji slučajno poznaje fiziku”, rekao je Lemoine za Washington Post pojasnivši da ga je LaMDA, među ostalim, uključila u razgovore o pravima i osobnosti.

Razgovor s LaMDA-om

Lemoine je svoja zapažanja podijelio s čelnicima tvrtke u

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen