Golema studija konačno potvrdila: Vitamin D sprječava teške bolesti

REDOVNO uzimanje vitamina D u značajnoj mjeri smanjuje rizik od autoimunih bolesti kao što su psorijaza, reumatoidni artritis i lupus, pokazalo je jedno novo, veliko istraživanje.

Autoimune bolesti važan su uzrok bolesti i smrti te veliki teret za zdravstvo

Autori nove studije objavljene u uglednom znanstvenom časopisu British Medical Journal (BMJ) ističu da su autoimune bolesti, karakterizirane upalnim odgovorom obrambenog sustava na vlastita tkiva, treći vodeći uzrok bolesti u industrijaliziranom svijetu i vodeći uzrok smrtnosti među ženama.

“Autoimune bolesti su kronična stanja sa sve većom prevalencijom s dobi i glavno su društveno i ekonomsko opterećenje zbog nedostatka učinkovitih tretmana”, pišu autori koji rade u više američkih znanstvenih i zdravstvenih institucija.

Prva jasna potvrda uzročne veze

Već su neka ranija istraživanja ukazivala na mogućnost blagotvornog učinka vitamina D potvrđenog u istraživanju. Međutim, nova studija je prvo randomizirano, kontrolirano istraživanje, što je zlatni standard kliničkih istraživanja jer može jasno potvrditi uzročnu povezanost vitamina D i njegovih efekata.

Naime, studije učinaka dodataka prehrani i vitamina uglavnom se provode u tzv. opažajnim studijama. To znači da se u promatranoj populaciji kroz upitnike i slične instrumente nastoji utvrditi tko je uzimao neki dodatak, a tko ne i potom analizirati kakvi su ishodi bili u skupini koja je uzimala, a kakvi u onoj koja nije. U njima se podaci uglavnom temelje samo na iskazima uključenih ljudi.

U randomiziranim kontroliranim studijama osigurava se da postoje skupine u kojima jedna uzima određeni dodatak, a druga placebo te da su sudionici nasumično raspoređeni u skupine. To je teško urediti, osobito na velikom uzorku i kroz dugi niz godina koji mora proći da bi se stigli pojaviti određeni učinci na zdravlje. U njima se također rezultati nastoje kontrolirati na takav način da se što je moguće bolje isključe neki drugi čimbenici koji su mogli utjecati na ishod.

Studija na velikom broju ljudi kroz dugi

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen