Globalno zagrijavanje prijeti čak i kaktusima, ni oni ne mogu podnijeti vrućinu

ŠEZDESET posto vrsta kaktusa zateći će se u manje gostoljubivim klimama u desetljećima koja dolaze kako jača globalno zagrijavanje, prema rezultatima novog istraživanja koje dovodi u pitanje uvriježene pretpostavke da će te pustinjske biljke prosperirati kada bude toplije.

Do 2070. godine do 90 posto vrsta kaktusa moglo bi prijetiti izumiranje zbog klimatskih promjena, gubitka staništa i drugih uzroka stresa, tri puta više nego sada, ističu znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Nature Plants.

Gotovo 1500 vrsta kaktusa koje su se proširile američkim kontinentom živi u raznolikim klimama, od pustinja u nizinama do visokih Anda, od krajnje suhih ekosustava do vlažnih tropskih šuma.

Pesimistična budućnost

Među žarištima bioraznolikosti u kojima se nalazi puno vrsta kaktusa s puno primjeraka nalaze se središnji Meksiko i brazilska atlantska šuma.

Kako bi provjerili hoće li kaktusima koristiti topliji svijet s više suša, znanstvenici na čelu s Michielom Pilletom sa Sveučilišta u Arizoni proučili su podatke o više od 400 vrsta i testirali modele koji pokazuju kako bi im moglo biti sredinom stoljeća i kasnije u različitim scenarijima kad je riječ o emisijama stakleničkih plinova.

Otkrića su ukazala na “pesimističniju budućnost”, prema istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak.

Glavna prijetnja za kaktuse u ovome trenutku je širenje poljoprivrede, uz uništavanje tla, gubitak bioraznolikosti i njihovo sakupljanje u različite svrhe.

I bez klimatskih promjena, kaktusi su “jedna od najugroženijih skupina organizama

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen