Globalni trezor sjemenja zvan “Sudnji dan” dobiva nove uzorke

GLOBAL Seed Vault, globalni trezor sjemenja, smješten na pola puta između kopnenog dijela Norveške i Sjevernog pola i objekt s najsuvremenijom opremom, koji je izgrađen da bi zaštitio sjemenje od svih potencijalnih prirodnih ili umjetnih katastrofa, danas dobiva nove uzorke.

Ovaj najveći trezor sjemena za slučaj sudnjeg dana, koji se nalazi duboko unutar planine na udaljenom norveškom otoku, smrznutom arhipelagu Svalbard, otvara se samo nekoliko puta godišnje da bi se izloženost njegovih banaka sjemena vanjskome svijetu svela na minimum.

U ponedjeljak će banke sjemena iz Sudana, Ugande, Novog Zelanda, Njemačke i Libanona deponirati ondje svoje sjemenje, među kojima će se naći proso, sirak i pšenica, a radi se o rezervnim kopijama iz njihovih vlastitih zbirki.

I Međunarodni centar za poljoprivredna istraživanja u suhim područjima (ICARDA), koji je 2012. premjestio svoje sjedište iz Alepa u Bejrut zbog rata u Siriji, ondje će pohraniti oko 8000 uzoraka.

ICARDA je prvi put povukla sjemenje iz trezora još 2015. da bi zamijenila zbirku oštećenu zbog rata te još dvaput, 2017. i 2019., da bi obnovila vlastite zbirke, koje sada čuva u Libanonu i Maroku.

“Činjenica da je zbirka sjemenja, koja je uništena tijekom građanskog rata u Siriji, sustavno obnavljana, ukazuje na to da ovaj trezor funkcionira kao osiguranje za aktualnu i buduću opskrbu hranom, ali i kao sigurnost za razne lokalne namirnice”, rekla je norveška ministrica međunarodnog razvoja Anne Beathe Tvinnereim.

Trezor, u kojemu se nalazi preko 1.1 milijuna uzoraka sjemena koje potječe od gotovo 6000 biljnih vrsta iz 89 banaka sjemenja iz cijeloga svijeta, istodobno služi i kao rezerva za uzgajivače biljaka koji se bave razvojem novih sorti usjeva.

U svijetu se nekada uzgajalo više od 6000 različitih biljaka, no stručnjaci UN-a tvrde da danas dobivamo oko 40 posto potrebnih kalorija iz triju glavnih kultura – kukuruza, pšenice i riže – što zalihe hrane čini vrlo ranjivima budu li klimatske promjene utjecale na loše žetve.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen