Genetskim testom do odgovarajućeg lijeka koji sprečava recidiv moždanog udara

OSOBE koje su doživjele najčešću vrstu moždanog udara trebale bi se podvrgnuti genetskom testu da bi se ustanovilo koji bi lijekovi mogli spriječiti potencijalne nove napadaje, predlaže britanski Nacionalni institut za izvrsnost zdravlja i njege (Nice).

Stručnjaci instituta smatraju da bi se pacijenti koji su imali ishemijski moždani udar, što znači da je ugrušak blokirao dotok krvi i kisika u mozak ili oni koji su preživjeli prolazni ishemijski napadaj (TIA), trebali testirati.

Nove smjernice

U skladu s prijedlogom o novim smjernicama, liječnici koji razmatraju da pacijentu propišu lijek klopidogrel, najprije bi trebali posegnuti za genetskim testom.

Klopidogrel je uobičajeni lijek koji onemogućuje da se trombociti “slijepe” i formiraju opasan krvni ugrušak.

Nice trenutačno preporučuje klopidogrel kao opciju u liječenju pacijenata kod kojih postoji rizik od ponovnoga moždanog udara.

No ističu da on nije prikladan za ljude s određenim varijacijama u genu pod nazivom CYP2C19.

Genetski test bi pridonio da se ovaj problem prevlada tako što bi se izdvojili pacijenti sa spomenutom varijacijom u genu te bi se nastavili liječiti alternativnim lijekovima.

Smatra se da oko 32 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva ima bar jednu od varijanti gena CYP2C19.

Dokazi upućuju na to da je u njih rizik od drugog moždanog udara veći za oko 46 posto kada uzimaju klopidogrel u usporedbi s osobama u kojih nije otkrivena varijanta spomenutog gena.

Svake godine u Ujedinjenom Kraljevstvu oko 100.000 ljudi doživi moždani udar, među kojima je oko 43.000 “recidiva” moždanog udara.

Prolazni

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen