FOTO Snimljeno rađanje divovskog egzoplaneta, devet puta većeg od Jupitera

NASA-in svemirski teleskop Hubble snimio je prve naznake formiranja protoplaneta nalik na Jupiter, pri čemu je očito da se radi o jako “nasilnom i intenzivnom” procesu, navode znanstvenici.

Ovo otkriće podupire teoriju o nastanku plinovitih divova naziva “nestabilnost diska”. Novootkriveno tijelo nalazi se u protoplanetarnom disku prašine i plina, odnosno jasno se vidi spiralna struktura koja orbitira oko mlade zvijezde za koju se procjenjuje da je stara oko dva milijuna godina. U tom su se periodu formirali i planeti u našem Sunčevom sustavu, koji je nastao prije  4.6 milijardi godina.

“Priroda je pametna; može iznjedriti planete na niz različitih načina”, rekao je astrofizičar Thayne Currie, koji radi na projektu teleskopa Subaru.

Dvije različite teorije

Planeti se formiraju iz materijala koji se nalazi oko zvjezdanog diska. Prema glavnoj teoriji o nastanku plinovitih divova poput Jupitera (teorija “akrecije jezgre”), oni se formiraju iz malih objekata veličine od zrna prašine do kamenih gromada koje se sudaraju i spajaju dok kruže oko zvijezde. Ta jezgra zatim polako akumulira plin iz diska te nastaje planet.

Nasuprot tome, teorija “nestabilnosti diska” navodi da plinoviti divovi nastaju pri hlađenju masivnog diska oko zvijezde, gdje se disk zbog gravitacije raspada na jedan ili više fragmenata planetarne mase, piše NASA.

Zvijezda iz filma Don’t Look Up

Novoformirani plane AB Aurigae b vjerojatno je oko devet puta masivniji od Jupitera i kruži oko

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen