FOTO NASA na ISS “teleportirala” hologram doktora

SVIM ljubiteljima znanstveno-fantastičnog serijala Zvjezdane staze poznata su mnoga nevjerojatna postignuća iz budućnosti zbog kojih mnogima “cure sline” – warp drive koji omogućuje putovanje brže od brzine svjetlosti, holodeck, doktor hologram i slično.

Koliko god takvi koncepti napredne tehnologije zvučali primamljivo, izgledalo je kao da bi se mogli realizirati (ako uopće) tek u dalekoj budućnosti. No izgleda da je NASA nedavno napravila prvi korak u tom smjeru – na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) poslala je hologram liječnika.

Direktna komunikacija s liječnicima

Zahvaljujući Microsoftovoj tehnologiji holoportacije, koja korisnicima omogućuje interakciju s 3D prikazima sudionika s udaljene lokacije, svemirska agencija je u listopadu prošle godine uspjela na ISS “teleportirati” kirurga Josefa Schmida.

“Radi se o potpuno novom načinu ljudske komunikacije na velikim udaljenostima, o novim mogućnostima istraživanja kojima naš identitet može otputovati s planeta”, rekao je Schmid.

Za razliku od tradicionalnih holografskih projekcija koje izgledaju kao da lebde u zraku, tijekom holoportacije se koristi VR oprema s HoloLens tehnologijom kako bi korisnik mogao u realnom vremenu percipirati i komunicirati s osobom koja se nalazi na udaljenoj lokaciji.

U ovom slučaju je astronaut Europske svemirske agencije (ESA) Thomas Pesquet, koji je na ISS-u nosio VR opremu, mogao direktno komunicirati sa Schmidom i članovima njegovog medicinskog tima, piše Science Alert.

Tehnologija holoportacije

Iako Microsoft razvija tehnologiju holoportacije već nekoliko godina, ona se nikada prije nije

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen