FOTO Na Marsu snimljeno nešto što nalikuje “vanzemaljskim” vratima

ROVER Curiosity je nedavno na Marsu snimio nešto što, na prvi pogled, nalikuje isklesanom prolazu u stijenama, odnosno vratima.

Nije ni čudo da su odmah na internetu počele kolati priče da se radi o vanzemaljskom artefaktu – nečemu što su napravili drevni stanovnici Crvenog planeta ili noviji posjetitelji s drugih planeta ili svjetova.

Ovaj “ulaz” podsjeća na neku scenu iz znanstveno-fantastičnih filmova u kojima bi glavni junak nakon prolaska kroz mistična vrata došao do portala koji vodi u druge galaksije ili do tunela u kojima se nalaze ostaci davno izumrle vanzemaljske civilizacije. 

Objašnjenje znanstvenika

No, znanstvenici nude drugačije objašnjenje i navode da se vjerojatno radi o određenoj vrsti loma stijene do kojeg je moglo doći nakon potresa ili putem drugih geoloških procesa.

Potresi na Crvenom planetu nisu nešto neobično. Otkako je lander InSight sletio na Mars u studenom 2018, evidentirao je više od 1313 potresa. Tako da ne bi bilo iznenađujuće da je ovakav lom stijene zapravo posljedica nekog jačeg tremora, a ne vještih ruku “malih zelenih”

Zanimljivo je napomenuti da je baš nedavno zabilježen do sada najveći potres na Marsu. NASA navodi kako je InSight 4. svibnja 2022. detektirao do sada najveći potres ikad opažen na drugom planetu, a procjenjuje da se radilo o magnitudi 5.

Dodatno, ali ne i manje važno, oblik u stijeni koji nalikuje vratima na fotografiji izgleda približno ljudske veličine, no zapravo se radi o šupljini koja je visoka samo nekoliko desetaka centimetara, točnije 30×45 centimetara.

“Na fotografiji nema ničeg čudnog”

“Ovo obilježje je nastalo putem normalnih geoloških procesa”, kazao je geolog Sanjeev Gupta sa sveučilišta Imperial College London, a prenosi Sky News.

Unutar “vrata” vidljiva je duboka pukotina, što ukazuje na lom u stijeni. Takvih lomova ima i na Marsu i na Zemlji i mogli su se dogoditi bilo kada u posljednjih nekoliko

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen