FOTO Kineski rover na Mjesecu našao misteriozne staklene kuglice

KINESKI lunarni rover Yutu-2, koji se nalazi na nama udaljenijoj strani Mjeseca, nedavno je na tome neistraženome području usred sive prašine pronašao dvije prozirne staklene kuglice.

Ovi fascinantni objekti mogli bi nam pružiti dodatne informacije o povijesti Mjeseca i sastavu njegova plašta. No Yutu-2 nije uspio analizirati njihov sastav te su tajne koje skrivaju ova mala okrugla tijela ostavljene za buduće misije. 

Staklo na Mjesecu

To da je rover na Mjesecu pronašao staklo nije nešto jako neobično. Staklo nastaje kada se silikati podvrgnu visokoj temperaturi. Mjesec je u svojoj dalekoj prošlosti imao aktivne vulkane, pri čemu je moglo doći do stvaranja vulkanskog stakla. Dodatno, do intenzivne topline može doći i prilikom udara manjih objekata, poput meteorita, u površinu Mjeseca pri čemu dolazi do nastanka stakla.

Planetarni geolog Zhiyong Xiao sa Sveučilišta Sun Yat-sen i Kineske akademije znanosti smatra da su kuglice koje je uočio Yutu-2 nastale nakon udara meteorita. Međutim, teško je to znati sa sigurnošću jer većina staklenog materijala koja je do sada pronađena na Mjesecu izgleda drugačije od sfera koje je otkrio kineski rover. “Gore”, naime, ima dosta sličnih kuglica, ali su one obično manje od jednog milimetra.

Ovdje na Zemlji tako male staklene kuglice nastaju tijekom udara nekog tijela o površinu pri čemu dolazi do tako intenzivnih temperatura da se materijal počne otapati i raspršivati po zraku. Otopljeni materijal se nakon toga ponovno stvrdne i pada natrag na tlo u obliku sitnih staklenih perli, piše Science Alert.

No, kuglice koje je pronašao Yutu-2 mnogo su veće, promjera između 15 do 25 milimetara. Naravno, to nije prvi takav pronalazak. Misija Apollo 16 pronašla je na nama bližoj strani Mjeseca kuglice promjera do 40 milimetara za koje znanstvenici pretpostavljaju da su nastale prilikom udara meteorita.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen