FOTO I VIDEO NASA predstavila novu generaciju svemirskih odijela za let na Mjesec

AMERIČKA svemirska agencija NASA predstavila je nove modele svemirskog odijela za astronaute koji će sudjelovati u novoj eri misije na Mjesec.

Novi dizajn posebno je opremljen za astronaute koji će izvoditi znanstvene eksperimente na Mjesečevoj površini. 

Prototip novog svemirskog odijela bit će bolje opremljen za astronautkinje.

NASA se nada da će novo svemirsko odijelo biti spremno za misiju Artemis III., koja će put Mjeseca krenuti 2025. godine.

Žene su imale probleme s odijelima

Postojeća svemirska odijela, kakva nose američki astronauti, nisu bila potpuno redizajnirana od 1981. godine. Kada je NASA objavila da će se čovjek vratiti na Mjesec nakon gotovo pet desetljeća, obećala je poslati prvu ženu i prvu osobu koja nije bijele rase na Mjesec. 

Teškoće su nerijetko pratile slanje žena u svemir u prijašnjim misijama na Međunarodnu svemirsku stanicu. Godine 2019. NASA je planirala poslati potpuno žensku ekipu na Međunarodnu svemirsku postaju, zaduženu da izvede svemirsku šetnju, no morala je odustati nekoliko dana prije planiranog lansiranja dviju žena, a bile su to astronautkinje Anne McClain i Christina Koch. NASA je tada ustanovila da nema dva svemirska odijela ispravne veličine za njih dvije pa je umjesto McClain uskočio muški kolega Nick Hague.

Važno je da svemirsko odijelo dobro sjeda osobi koja ga nosi, i to je ključno da bi se spriječio pretjeran umor ili, što je još gore, tjelesna ozljeda. NASA se nada da će novi dizajn riješiti sve te probleme i ispuniti sve standarde potrebne za misiju Artemis III. na Mjesec, koja se očekuje 2025. godine.

Ključni zahtjev za svemirsko odijelo je da opskrbljuje osobu kisikom uz pravilan tlak, što omogućuje astronautu da preživi. Dizajn mora biti jako precizan jer bi greške mogle izazvati brzo širenje pluća i prouzročiti smrt.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen