FOTO Hubble snimio najudaljeniju zvijezdu do sada

SVEMIRSKI teleskop Hubble snimio je najudaljeniju zvijezdu do sada, koja je od nas udaljena čitavih 28 milijardi svjetlosnih godina. Ova zvijezda bi mogla biti između 50 do 500 puta masivnija od našeg Sunca i milijune puta svjetlija. 

Astronomi su zvijezdu nazvali Earendel prema staroengleskoj riječi koja znači “jutarnja zvijezda”. Earendel je nastao samo 900 milijuna godina nakon Velikog praska. Druga najstarija zvijezda, koju je Hubble uočio 2018. godine, postojala je kada je svemir bio star oko četiri milijarde godina. Earendel je toliko udaljen da je njegovoj svjetlosti trebalo oko 12.9 milijardi godina da stigne do nas.

“Kada gledamo u svemir, gledamo u prošlost”

“Kada gledamo u svemir, gledamo u prošlost. Stoga nam ovakva opažanja omogućuju razumijevanje građevnih blokova nekih od prvih galaksija”, rekla je astronomkinja Victoria Strait s instituta Cosmic Dawn Center u Kopenhagenu. 

“Kada je zvijezda Earendel počela emitirati svjetlost, svemir je bio star manje od milijardu godina. U to je vrijeme bila 4 milijarde svjetlosnih godina udaljena od proto-Mliječne staze, ali je njenoj svjetlosti trebalo gotovo 13 milijardi godina da stigne do nas. Stvar je u tome da se svemir širi, tako da je ta zvijezda sada udaljena nevjerojatnih 28 milijardi svjetlosnih godina”, kazala je Strait. 

Sve zvijezde koje vidimo na noćnom nebu dio su naše galaksije. Pomoću moćnih teleskopa možemo vidjeti pojedinačne zvijezde unutar nama najbližih galaksija. No, udaljene galaksije izgledaju kao zamagljena svjetlost smiješana od milijardi zvijezda, piše CNN.

Efekt gravitacijske leće

Pomoću efekta gravitacijske leće ipak možemo pogledati dalje u svemir jer nam ovaj fenomen omogućuje da bolje proučavaju udaljene galaksije, koje bi nam inače bile nevidljive. Bliže masivne galaksije svojom gravitacijom iskrivljuju vremensko-prostorni kontinuum i tako savijaju putanje svjetlosti slično kao što to čine leće. Na taj način djeluju kao prirodni kozmički teleskopi.

U ovome slučaju je gravitacija nakupine galaksija djelovala poput povećala i pojačala

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen