FOTO Čudni šesterokutni dijamanti pronađeni u meteoritu s drugog planeta

DIJAMANTI pronađeni u četiri meteorita iz sjeverozapadne Afrike vjerojatno potječu s drevnog patuljastog planeta i izgleda da su tvrđi od takvih dragulja na Zemlji.

Znanstvenici su elektronskim mikroskopom proučavali spomenute meteorite i u njima pronašli heksagonalne dijamante (naslovna fotografija, tamno područje blizu sredine).

“Ovo je stvarno uzbudljivo jer su neki stručnjaci sumnjali da tako nešto postoji”, rekao je fizičar Alan Salek sa Sveučilišta RMIT u Australiji.

Heksagonalni, odnosno šesterokutni dijamanti se, kao i oni obični (kubični), sastoje od ugljika, ali su njihovi atomi raspoređeni u heksagonalnu strukturu. Prvi put su uočeni 1960-ih u meteoritima u SAD-u i Indiji, ali bili su toliko sićušni, veliki samo nekoliko nanometara, da je bilo teško potvrditi imaju li doista šesterokutnu formu.

Stoga su Salek i njegovi kolege krenuli u potragu za većim kristalima i elektronskim mikroskopom pregledali 18 uzoraka meteorita. Jedan je bio iz Australije, a ostali iz sjeverozapadne Afrike. Pronašli su šesterokutne dijamante u četiri afrička meteorita.

1000 puta veći od onih nađenih 1960-ih

Neki heksagonalni kristali su bili veliki skoro mikrometar – oko 1000 puta veći od onih nađenih 1960-ih te su stoga stručnjaci ovoga puta mogli definitivno potvrditi da takvi dijamanti postoje.

“Radi se o važnom otkriću jer sada zbog većih kristala možemo dobiti bolju ideju o tome kako su oni nastali i možda replicirati taj proces u laboratoriju”, smatra Salek.

Na temelju kemijskog sastava meteorita

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen