Flaširanom vodom u organizam unosimo duplo više čestica mikroplastike

Svakog dana u svoj organizam unosimo određenu količinu čestica mikroplastike. Udišemo ih pri prolasku gradom ili pak unosimo prilikom konzumacije hrane i pića.

Prema novoj studiji, prosječan Amerikanac godišnje unese između 74.000 i 121.000 čestica mikroplastike. Količina samog unosa varira u odnosu na godine, dob i spol.

Ipak, oni koji piju isključivo flaširanu vodu, a ne vodu iz slavine, popiju dodatnih 90 tisuća plastičnih čestica godišnje.

Još uvijek nije u potpunosti identificirano kakav učinak takve čestice imaju na zdravlje. Neka istraživanja pokazala su da vrlo sitna mikroplastika može prodrijeti u naše tkivo, gdje izazva imunološku reakciju ili otpušta otrovne tvari apsorbirane iz okoline, uključujući i teške metale.

Također, čestice mikroplastike ne apsorbiramo samo konzumacijom životinja koje su ih progutale. One u našu hranu dospiju i tijekom proizvodnje te u procesu pakiranja. Znanstvenici su stoga u spomenutoj studiji podijelili njihov unos u osam kategorija. To su zrak, alkohol, flaširana voda, med, plodovi mora, sol, šećer i voda iz slavine.

Ostale namirnice, poput mesa i povrća, nisu uključili u analizu jer za njih ipak nisu imali dovoljnu količinu podataka.

Nakon analize došli su do zaključka da je ukupna godišnja konzumacija mikroplastike iznosila oko 81.000 čestica za dječake, 121.000 za muškarce, 74.000 za djevojčice i 98.000 za žene. Ono što je predstavljalo veliku razliku u razini unosa tih čestica bilo je to konzumira li se flaširana voda ili ona iz slavine.

Naime, stručnjaci su procijenili kako je godišnji unos čestica kroz vodu za piće, ako se pije samo ona flaširana, oko 75.000 za dječake, 127.000 za muškarce, 64.000 za djevojčice i 93.000 za žene.

Za one koji konzumiraju vodu iz slavine, dodatni unos mikroplastike je znatno manji. U pitanju je samo 3000 čestica za dječake, 6000 za muškarce, 3000 za djevojčice i 4000 za žene.

Članci iz iste kategorije: