FASCINATNI PRIZORI S MARSA: Rover poslao fotke vlastite sjene; Ali, sada slijedi veliki zadatak – podizanje mini helikoptera u zrak


Nastavljaju dolaziti fotografije s Marsa, a među njima su i one na kojima se može vidjeti vlastita sjena rovera Perseverance

I dalje dolaze fascinantne fotografije s najnovijeg robotskog stanovnika Marsa. NASA-in rover Perseverance, koji se 18. veljače spustio u krater Jezero širok 45 kilometara, snimio je svojim kamerama za izbjegavanje opasnosti nekoliko lijepih fotografija vlastite sjene tijekom vikenda, piše Space.com.

Ken Kremer iz Space UpClosea spojio je dvije od tih fotografija u upečatljiv mozaik koji pokazuje obrise rovera i šljunkoviti teren koji je tek počeo istraživati.

Perseverance je jezgra misije “Mars 2020”, vrijedne 2,7 milijardi dolara, koji će tražiti znakove drevnog života na tlu Jezera te prikupiti i pohraniti na desetke uzoraka za budući povratak na Zemlju. Rover, koji je veličine automobila, lijepo se ubrzava, provjera instrumenata ide dobro, a robot je već izveo svojih prvih nekoliko vožnji na površini Crvenog planeta.

POTRAGA ZA DOKAZIMA ŽIVOTA NA MARSU: S Crvenog planeta stižu nevjerojatne i zadivljujuće fotografije

Zadatak podizanja helikoptera

Do sada je rover pokrio oko 70 metara na Marsu, otkrili su članovi tima misije putem Twittera u ponedjeljak navečer. Njegova posljednja vožnja imala je za cilj izviđanje potencijalne zone leta za Ingenuity, 1,8 kilograma težak helikopter koji je do Crvenog planeta doputovao na trbuhu Perseverancea.

Podizanje tog helikoptera prvi je veliki posao misije “Mars 2020”. Nakon što mali helikopter završi svoje letove i demonstriraciju tehnologije, Perseverance će ozbiljno započeti svoj znanstveni rad i prikupljanje uzoraka, rekli su članovi roverskog tima.

Tim misije sve fotografije s Perseverancea učinio je javno dostupnima OVDJE. Do ponedjeljka navečer bilo je 8802 fotografije, uključujući panorame od 360 stupnjeva visoke razlučivosti

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen