Evo koje voće i povrće ima najviše i najmanje pesticida

Poznato je da voće i povrće sadrži puno različitih vitamina (vitamin d3 k2, …), minerala i antioksidansa. Ipak, i kod svježih plodova postoji dosta sadržanih pesticida.

Izvješće američke Environmental Working Group (EWG) za 2019. g. sadrži listu plodova koji sadrže najviše pesticida.

Najviše pesticida, prema njihovim izračunima, sadrže jagode. I to već četvrtu godinu za redom. Konvencionalno uzgojene jagode sadrže 7-8 različitih pesticida po gramu, a najzagađeniji primjerak ih je imao čak 23 vrste. Na visokom mjestu je godine kovrčavi kelj. 90% uzoraka kelja je sadržavalo ostatke pesticida, a u najzagađenijem uzorku nađeno je 18 pesticida.

Najzagađenije voće i povrće su, redom – jagode, špinat, kovrčavi kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer te krumpiri.

Pod pesticidima se podrazumijevaju insekticidi, fungicidi, herbicidi, rodenticidi te druge kemikalije koje se rabe za zaštitu biljaka od bolesti.

Konzumacija organskih proizvoda je, pak, povezana s manjim rizikom obolijevanja od karcinoma. Tako kaže studija iz koja je analizirala skoro 70 tisuća odraslih Francuza. Pokazalo se da su konzumenti organske hrane imali 25% niži rizik karcinoma dojke, prostate, debelog crijeva i kože.

Postoji i druga lista. EWG ima popis i 15 “čistih” proizvoda koji sadrže pesticide u malim količinama. Na toj su listi, redom po količini pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, smrznuti slatki grašak, luk, papaja, patlidžan, šparoge, kivi, kupus, dinja, brokula, gljive i lubenica.

Općenito gledano, plodovi tanke kore sadrže više pesticida jer lakše prodiru dublje.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=Z5Z4FAkdCLI

Članci iz iste kategorije: