Europa jako ovisi o ruskim izvorima energije. Stručnjak objašnjava koja su rješenja

RUSKA invazija na Ukrajinu već je sada rezultirala brojnim promjenama na sceni međunarodnih odnosa, među ostalim, ojačala je NATO i zajedništvo u Europskoj uniji.

Što će sve proizaći iz ovog rata do njegova kraja, kakva sve preslagivanja, teško je predvidjeti. To će, među ostalim, ovisiti o njegovu ishodu. Primjerice, ako se Ukrajina uspješno obrani od Rusije, to bi moglo utjecati na pretenzije Kine da krene u osvajanje Tajvana.

Ubrzavanje neovisnosti o Rusiji i razvoja obnovljivih izvora

U brzim obratima i promjenama koje se zbivaju jedna stvar čini se pozitivnom – Europska unija odlučila je smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije diverzifikacijom izvora, ali i ubrzavanjem razvoja obnovljivih, odnosno čistih izvora.

EU se obvezala smanjiti upotrebu ruskog plina za dvije trećine u 2022. kroz uvoz iz drugih zemalja i širenje obnovljivih izvora.

Prošli petak objavljen je američko-europski sporazum prema kojem će SAD opskrbljivati EU s više ukapljenog prirodnog plina kojim bi se zamijenio ruski uvoz. SAD je najavio da će do kraja godine osigurati najmanje 15 milijardi kubnih metara LNG-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je 8. ožujka da EU mora postati neovisna od ruske nafte, ugljena i plina.

“Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam izričito prijeti. Moramo djelovati sada kako bismo ublažili utjecaj rastućih cijena energije, diverzificirali opskrbu plinom za sljedeću zimu i ubrzali prijelaz na čistu energiju. Što prije prijeđemo na obnovljive izvore energije i vodik, u kombinaciji s većom energetskom učinkovitošću, brže ćemo biti istinski neovisni i ovladati našim energetskim sustavom”, istaknula je Von der Leyen.

Izvršni potpredsjednik Europskog zelenog dogovora Frans Timmermans rekao je da je vrijeme da se Europska unija pozabavi svojim ranjivostima i brzo postane neovisna u energetskim izborima.

“Uletimo u obnovljive izvore energije brzinom munje. Obnovljivi izvori energije su jeftin, čist i potencijalno beskonačan izvor energije i umjesto financiranja industrije fosilnih goriva negdje drugdje,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen