Epidemiolog: Majmunske boginje mogu dobiti svi, zaraza nema veze sa seksualnošću

NAJVIŠE slučajeva majmunskih boginja u Velikoj Britaniji potvrđeno je među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima, a liječnici i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je nužno informirati o tom virusu one koji su u ovom trenutku najugroženiji bez da ih se stigmatizira, piše BBC. 

Šire li se majmunske boginje brže među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima? Odgovor je ne. Svatko se može zaraziti majmunskim boginjama. S obzirom na to da je najviše potvrđenih slučajeva među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, liječnici ih potiču da posebno obrate pozornost na simptome. 

“Infekcije se ne odnose na seksualnost. Zabrinuti smo zbog majmunskih boginja općenito, kao javne prijetnje”, rekao je Mateo Prochazka, epidemiolog Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Pošto se majmunske boginje često šire izravnim kontaktom nakon što se unesu u zajednicu, vjerojatnije je da će se proširiti kroz tu zajednicu među onima koji su u bliskom međusobnom kontaktu, primjerice unutar kućanstva ili među seksualnim partnerima.

Prochazka kaže da se još ne zna zašto postoji veći udio slučajeva među homoseksualcima. “Čini se da je zaraza unesena u mreže homoseksualnih i biseksualnih muškaraca i drugih muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima. I tu vidimo većinu slučajeva”, rekao je. 

Strah od stigme

Homoseksualci i biseksualci bili su podložni stigmatizaciji i homofobiji nakon pojave AIDS-a 1980-ih i 1990-ih. Liječnici i dobrotvorne organizacije nastoje osigurati da se isto ne ponovi s majmunskim boginjama i zabrinuti su da bi to moglo spriječiti druge da shvate da bi i oni mogli imati virus.