Ekstremna vrućina u oceanima je izmakla kontroli

KAD NE bi bilo oceana, klimatske promjene na kopnu bile bi još katastrofalnije. Mora su apsorbirala više od 90 posto viška topline iz emisija stakleničkih plinova, u biti spašavajući čovječanstvo od samog sebe. Ali sve to uzima danak – oceani se također brzo zagrijavaju. I baš kao što imamo toplinske valove na kopnu, dijelovi oceana također mogu prolaziti kroz temperaturne skokove, piše Wired.

U 150 godina pojava ekstremne vrućine postala je nova normala

Novo istraživanje otkriva koliko je problem postao ozbiljan. Istraživači iz akvarija Monterey Bay započeli su svoj izračun analizom podataka o površinskoj temperaturi od 1870. do 1919., uzorkovanih u cijelom svijetu.

Da, brodovi mjere temperaturu oceana već 150 godina. Nakon što su saznali povijesne visoke temperature za svaki mjesec u različitim dijelovima oceana, imali su osnovu za procjenu ekstremnih morskih temperatura prije eskalacije klimatskih promjena. U 19. stoljeću samo je dva posto površine oceana iskusilo takve ekstreme.

Zatim su te podatke usporedili s očitanjima na istim mjestima zabilježenima od 1920. do 2019. godine. Njihovi rezultati pokazuju da je do 2014. godine polovica površine oceana bilježila temperature koje su se nekoć smatrale ekstremnim – premašujući one povijesno visoke. Do 2019. ta je brojka iznosila 57 posto. U 150 godina pojava ekstremne vrućine postala je nova normala.

“U oceanu se trenutačno događaju neke velike promjene”

Ovi se temperaturni skokovi razlikuju od ukupnog porasta temperature vode, koji je također uzrokovan globalnim zatopljenjem. Kao prvo, određena regija može se vratiti s vrhunca kada dođe zima. I mjesto proboja topline može varirati tijekom vremena, što znači da su neka mjesta zahvaćena ranije od drugih.

Dakle, dok je polovica površine oceana bilježila temperaturne ekstreme do 2014. godine, Južni Atlantik je zapravo prešao taj prag još 1998. godine.

“I to je nevjerojatno. U oceanu se trenutačno događaju neke velike promjene, a mi mislimo da ovaj izračun, ovaj indeks morske

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen