Eksplodirala dosad najveća Sunčeva baklja, zamračenje na Zemlji. Što slijedi?

ZNANSTVENICI su na Suncu jučer otkrili dva golema roja sunčevih pjega iz kojih se u narednim danima mogu očekivati sunčevi bljeskovi i koronini izbačaji masa koji bi mogli pogoditi Zemlju i uzrokovati aurore te eventualno probleme u komunikacijskim sustavima i električnim mrežama.

Neke od otkrivenih pjega višestruko su veće od Zemlje.

Aktivna područja nazvana su AR2993 i AR2994, a za njima dolaze još dvije skupine sunčevih pjega koje su prešle sjeveroistočni horizont Sunca. Donedavno je vrlo aktivna bila i grupa pjega koja zalazi za zapadni horizont Sunca. Ona je prije nekoliko dana bila izvor snažne Sunčeve aktivnosti koja je, na sreću, promašila Zemlju jer nije bila okrenuta prema njoj.

Svaki od dva otkrivena roja sastoji se od više sunčevih pjega i pokriva područje koje se mjeri u stotinama milijuna četvornih kilometara, što je mnogo veća površina od površine Zemlje.

Eksplozija uzrokovala zamračenje

Stručnjakinja za Sunce, Mateja Dumbović s Geodetskog fakulteta u Zagrebu kaže da su noćas oko 2 sata aktivne regije AR2993 i AR2994 proizvele sunčev bljesak jačine M9.6, što je umjeren do snažan bljesak, koji je rezultirao kratkovalnim radiozamračenjem u jugoistočnoj Aziji i Australiji.

“Nakon bljeska također je uočena emisija radiozračenja koja je specifična za koronine izbačaje, iako njegova erupcija još nije sa sigurnošću potvrđena. Ako je došlo do erupcije koroninog izbačaja, za dva do četiri dana mogli bismo očekivati dolazak eruptirane plazme do Zemlje budući da su njihov izvor aktivna područja koja su relativno usmjerena prema Zemlji. U tom slučaju za očekivati je umjerenu do snažnu geomagnetsku aktivnost”, kaže Dumbović.

U narednim danima možemo očekivati još aktivnosti iz A2993-94. Mogući su, čak vrlo vjerojatni i jači bljeskovi jačine X te koronini izbačaji. S obzirom da će aktivna područja i u narednih nekoliko dana biti usmjerena prema Zemlji, izgledno je da ce pojačana aktivnost imati utjecaja na Zemlju u vidu povremenih kraćih radiozamračenja na

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen