Egipatski arheolozi pronašli 150 brončanih kipova i 250 sarkofaga

ARHEOLOZI su na arheološkom nalazištu Saqqari južno od Kaira otkrili 150 brončanih kipova izrađenih po uzoru na faraonske bogove te 250 dobro očuvanih egipatskih sarkofaga i ostalih predmeta iz 5. stoljeća prije nove ere, objavilo je ministarstvo turizma i starina.

Među otkrićima u nekropoli Saqqari pronađene su statue egipatskih bogova i božica Anubisa, Amuna, Mina, Ozirisa, Izide, Nefertema, drevne božice mačke Bastet i božice ljubavi Hator, kao i kip kraljevskog arhitekta Imhotepa koji je izgradio piramidu Saqqaru, objavilo je ministarstvo.

Arheolozi su pronašli i glazbeni instrument sistrum i zbirku brončanih posuda korištenih u ritualima za štovanje božice Izide. Oslikani drveni sarkofazi pronađeni su netaknuti, a u njima su otkrivene mumije, amajlije i drvene kutije.

Sarkofazi će biti izloženi u muzeju koji je trenutno u izgradnji

Pronađeni su i drveni kipovi božica Neftide i Izide iz ranijeg razdoblja, oba s pozlaćenim licima, te zbirka drevnih kozmetičkih kutijica i posuda, brončano ogledalo, ogrlice, narukvice i ukrasi za gležanj. U jednome sarkofagu nalazio se dobro očuvan papirus ispisan hijeroglifima, možda stihovima iz Knjige mrtvih. Poslan je na analizu u laboratorij Egipatskih muzeja u Kairu.

Sarkofazi će biti izloženi u Velikome egipatskom muzeju, koji je u izgradnji, a smješten je nedaleko od Velikih piramida u Gizi. Trebao bi biti otvoren do kraja godine. Nekropola Saqqara, južno od piramida u Gizi, posljednjih je godina nepresušan izvor arheoloških nalaza.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen