E-cigarete ipak nisu bezopasne

Podaci nedavno dovršenog velikog istraživanja na gotovo 100 tisuća ispitanika pokazuju tamnu stranu e-cigareta. Predstavljeni su na kongresu Američke udruge kardiologa.

Znanstvenici su analizirali podatke o pojavnosti visokog krvnog tlaka, srčanog infarkta, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti te dijabetesa među pušačima e-cigareta i nepušačima. Usporedili su i podatke o postotcima pojave tih zdravstvenih stanja između „klasičnih“ pušača duhana i nepušača.

Istraživanje je pokazalo da u usporedbi s nepušačima, “vaperi” ili e-pušači imaju 56% veći rizik za srčani infarkt, te za 30% veći rizik za moždani udar. Znatno su im i češće bolesti koronarnih arterija (za 10%) te problemi s cirkulacijom, uključujući trombotičke incidente (za 44%).

Takvi postotci su se znanstvenicima učinili visoki pa su ih detaljnije analizirali statističkim korekcijama uzimajući u obzir i druge kardiovaskularne faktore rizika kao što su spol, dob, BMI, kolesterol, krvni tlak i sl.

Nakon što su rezultati usklađeni sa spomenutim varijablama, ispalo je da pušači e-cigareta koji su opterećeni i drugim zdravstvenim rizicima ipak nemaju za 56% veći rizik za srčani infarkt, nego „samo“ za 34%. Također, imaju „samo“ 25% (a ne 30%), veći rizik za pojavu bolesti koronarnih arterija.

Statistike za rizik moždanog udara, visokog krvnog tlaka te problema s cirkulacijom se uopće nisu razlikovale čak ni nakon korekcije.

Još su otkrili nešto zanimljivo. Naime, vjerojatnost pojave infarkta ili koronarne bolesti je povišena bez obzira koliko često se koristi e-cigareta. Znači, svejedno je je li svakodnevna konzumacija ili samo nekoliko dana u tjednu.

 

Članci iz iste kategorije: