Drevni DNK riješio tajnu podrijetla srednjovjekovne Crne smrti koja je ubila milijune

CRNA smrt koja je usmrtila desetke milijuna ljudi sredinom 14. stoljeća potekla je sa sjevera Kirgistana, utvrdili su znanstvenici na osnovi uzoraka DNK žrtava bubonske kuge pokopanih na grobljima na drevnom Putu svile u središnjoj Aziji.

Znanstvenici su u srijedu objavili da su analizirali uzorke DNK bakterije Yersinije pestis iz zuba triju žena pokopanih u srednjovjekovnoj zajednici nestorskih kršćana u Čujskoj dolini, kod jezera Isik Kul, u podnožju planinskoga masiva Tanšana koji su umrli 1338.-1339. godine. Najraniji dokumentirani smrtni slučajevi od kuge u drugim područjima zabilježeni su 1346. godine.

Crna smrt potekla iz središnje Azije

Rekonstrukcija genoma patogena pokazala je da taj soj ne samo da je doveo do razvoja soja koji je uzrokovao Crnu smrt koja je pokosila Europu, Aziju i Bliski istok, nego i većine sojeva kuge koji postoje i danas.

“Naše otkriće da je Crna smrt potekla iz središnje Azije 1330-ih zaključuje stoljetne rasprave”, rekao je povjesničar Philip Slavin sa Sveučilišta u Stirlingu u Škotskoj, jedan od autora istraživanja objavljenog u časopisu Nature.

“Postoji niz različitih hipoteza koje sugeriraju da je pandemija možda potekla iz istočne Azije, točnije Kine, iz središnje Azije, iz Indije ili čak blizu područjima u crnomorskoj i kaspijskoj regiji u kojima su dokumentirani prvi slučajevi 1346. godine”, rekla je arheogenetičarka i voditeljica istraživanja Maria Spyrou sa Sveučilišta Tübingen u Njemačkoj.

“Znamo da je trgovina vjerojatno bila odlučujući čimbenik za širenje kuge u Europu na početku Crne smrti. Razumno je pretpostavljati da su slični procesi utjecali na širenje bolesti iz središnje Azije do Crnog mora između 1338. i 1346. godine”, dodala je Spyrou.