Drastična promjena tjelesne težine pogoduje razvoju demencije

Drastičan dobitak ili gubitak kilograma u kasnijoj životnoj dobi može uvećati rizik od demencije za 25%, pokazalo je jedno južnokorejsko istraživanje.

Muškarci u dobi od 60 do 79 godina, čiji je indeks tjelesne mase narastao za 10% i više tijekom 2 godine, razvili su rizik demencije za 25%. Onima koji su izgubili na težini rizik od razvoja demencije povećao se za 26%.

Što se tiče žena, kod njih je značajna promjena tjelesne težine rezultirala 15 do 17% većom vjerojatnošću da će patiti od demencije, pokazala je studija provedena na 67 tisuća ljudi.

Stručnjaci drže da drastične promjene tjelesne težine mogu oštetiti krvne žile i utjecati na hormone, što je opet povezano s većim rizikom od demencije.

“Dobitak i gubitak tjelesne težine mogu biti značajni faktori rizika povezani s demencijom. Naši rezultati pokazuju da je kontrola tjelesne težine i održavanje zdravog način života korisna u prevenciji, čak i kasnije u životu”, pojasnio je prof. Jin-Won Kwon s Kyungpook National University.

“Zdrava tjelesna težina bilo u kojem trenutku života može imati važne zdravstvene koristi, uključujući i pomoć u kontroli faktora rizika od demencije kao što su dijabetes i visoki krvni tlak”, pojasnila je dr. Jana Voigt iz Alzheimer’s Research UK.

Članci iz iste kategorije: