Do kraja mjeseca uživajte u rijetkom spektaklu na nebu

DO KRAJA travnja, svako jutro pred svitanje na jugoistočnom dijelu neba moći će se vidjeti pravi nebeski spektakl – relativno rijetko poravnanje Jupitera, Venere, Marsa i Saturna koji će se nalaziti raspoređeni po nebeskoj dijagonali. Njima će se pridružiti i Mjesec koji je nedavno bio pun, a sada se smanjuje.

Do kraja travnja vidjet ćemo srp Mjeseca kako plovi ispod niza planeta. Ispod Saturna bit će 25. travnja, potom ispod Marsa sljedeće noći, a ispod Jupitera i Venere 27. travnja.

Venera i Jupiter nastavit će se približavati jedno drugom sve dok se 30. travnja ne pojave gotovo jedno uz drugo na nebu. Zapravo, to će biti njihovo najbliže približavanje od 2016. s time da će ono ovaj put biti lakše vidljivo zbog povoljnije pozicije u odnosu na izlazeće jutarnje Sunce.

Peti planet Merkur također će biti vidljiv, međutim tek navečer i to na drugom kraju neba.

Treba ustati malo prije izlaska Sunca

Vedran Vrhovac, dopredsjednik astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, kaže da će se planeti lijepo moći vidjeti oko 45 minuta prije izlaska Sunca koje ovih dana izlazi oko 6 h.

“Za uživanje u prizoru nije potreban nikakav instrument, već samo volja da se ustane malo prije 5 i pronađe čist pogled na jugoistočni horizont”, kaže Vrhovac.

“Najlakše će se uočiti veoma sjajna Venera, lijevo niže od nje bit će nešto manje sjajan Jupiter, a blago gore desno crvenkasti Mars i još malo dalje žućkasti Saturn. Naizgled se radi o nizu od četiri planeta, no između Venere i Jupitera skriva se još i Neptun koji je previše slabog sjaja da bi se vidio golim okom, a u ovom slučaju čak i teleskopom”, tumači zagrebački astronom (slika dolje).

Planeti će na nebu biti nalik zvijezdama različitog sjaja, no mogu se razlikovati od njih po tome što znatno manje trepere.

<div class="js-slot-container reserve-height-with-disclaimer" data-css-class="dfp-inarticle"

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen