Do 2050. razina mora bi duž američke obale mogla porasti od 25 do 30 cm

U PREDSTOJEĆIH 30 godina razina mora mogla bi porasti jednako kao u prošlom stoljeću, objavile su američke agencije, među kojima su NASA i Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Po izvješću objavljenom u utorak, predviđa se da bi razina mora duž američke obale do 2050. godine mogla porasti u prosjeku od 25 do 30 centimetara iznad današnje razine.

“Ovo izvješće ide u prilog ranijim studijama i potvrđuje ono što već dugo znamo – razina mora i dalje raste alarmantnom brzinom, ugrožavajući zajednice diljem svijeta”, rekao je NASA-in dužnosnik Bill Nelson.

“Hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza”

“Znanstvena saznanja su neosporna. Stoga je potrebno poduzeti hitne korake da bi se ublažila klimatska kriza koja je uvelike u tijeku.”

Prema izvješću američkih agencija porast razine mora “utjecat će na velike poplave u priobalnim područjima”, a “plima i golemi valovi koji će nastati kao posljedica olujnog nevremena povećat će se i dosegnut će i kopnena područja”.

“Do 2050. očekujemo da će se ‘umjerene’ (obično štetne) poplave događati u prosjeku i više od 10 puta češće nego danas. Vjerojatno će ih pojačati lokalni čimbenici”, stoji u izvješću.

Dokument pod nazivom Globalni i regionalni scenariji porasta razine mora za Sjedinjene Države, ažurirano je izvješće iz 2017. i “prvi put nudi kratkoročne projekcije za sljedećih 30 godina”, stoji u priopćenju NASA-e.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen