Djeca rođena u pandemiji zaostaju u ranom razvoju

DJECA rođena tijekom pandemije covida-19 pokazuju smanjene kognitivne sposobnosti u usporedbi s djecom rođenom prije 2020., pokazala su neka nova istraživanja.

Utjecaj stresa, a ne infekcije

Do ovog zaključka, među ostalim, došla je jedna studija, objavljena 4. siječnja 2021. u uglednom časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

U toj kohortnoj studiji na 255 dojenčadi rođenih između ožujka i prosinca 2020., izloženost majčinoj infekciji SARS-CoV-2 nije bila povezana s razlikama ni na jednom testu. Međutim, i izložena i neizložena dojenčad rođena tijekom tog razdoblja imala su značajno niže rezultate u poddomenama grube motorike, fine motorike i osobno-socijalnim poddomenama u usporedbi s kohortom dojenčadi rođene prije početka pandemije covida-19.

“Dojenčad od majki koje su imale virusne infekcije tijekom trudnoće imaju veći rizik od neurorazvojnih deficita pa smo mislili da ćemo pronaći neke promjene u neurorazvoju beba čije su majke imale covid-19 tijekom trudnoće”, komentirala je za NewYork Presbyterian Dani Dumitriu, docentica pedijatrije i psihijatrije na Sveučilištu Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons, glavna istraživačica u studiji.

“Iznenadilo nas je što nismo pronašli apsolutno nikakav signal koji bi upućivao na to da je izloženost covidu-19 tijekom trudnoće povezana s neurorazvojnim deficitima. Umjesto toga, boravak u utrobi majke koja je proživjela pandemiju bio je povezan s nešto nižim rezultatima u područjima kao što su motoričke i socijalne vještine, ali ne i u drugima, kao što su komunikacijske ili vještine rješavanja problema. Rezultati sugeriraju da je ogromna količina stresa koju su trudne majke osjećale u ovim neviđenim vremenima možda odigrala ulogu”, pojasnila je.

Značajno kognitivno zaostajanje

Jedno novo istraživanje, objavljeno nedavno na platformi MedRxiv, pokazalo je da su bebe rođene u pandemiji postigle gotovo dvije standardne devijacije niže rezultate na ispitivanjima kognitivnog razvoja (nalik na testove IQ-a) od djece rođene prije pandemije. Također se pokazalo da su bebe iz obitelji s niskim primanjima, odnosno iz

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen