Đikić objavio dva važna rada u prestižnom Natureu. “To se rijetko događa”

MEĐUNARODNI istraživački timovi predvođeni Ivanom Đikićem, profesorom na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu, objavili su u novom broju najprestižnijeg znanstvenog časopisa Nature čak dva znanstvena rada koji bi mogli pomoći u razjašnjavaju razvoja nasljednih neurodegenerativnih bolesti.

„Presretan sam što u jednom danu objavljujemo dva znanstvena rada u vrhunskom svjetskom časopisu Nature“, rekao je za Index Đikić.

„To se vrlo rijetko događa u životu znanstvenika. Zato smo danas zajedno i planiramo od srca proslaviti ovaj uspjeh na Institutu“, dodao je.

Uporan rad i nove tehnologije uključujući AI

Đikić kaže da je taj uspjeh rezultat dugogodišnjeg timskog rada i korištenja najmodernijih biomedicinskih tehnologija uključujući i umjetnu inteligenciju.

„Ona nam je pomogla objasniti kako se ponašaju molekule unutar proteina koji modeliraju ER membrane. No ipak najvažnija je bila kreativnost i upornost praćenja vlastitih rezultata koje smo morali kritički evaluirati te često mijenjati neka naša prije usvojena znanja“, pojasnio je naš ugledni znanstvenik.

Mehanizam neurodegenerativnih bolesti

Ljudske su stanice ispresijecane sustavom membranskih cijevi i vrećica koji se naziva endoplazmatski retikulum (ER). On je ključan za proizvodnju biomolekula i kontinuirano se gradi i razgrađuje. Razgradnju ER-a potiče protein ubikvitin, koji kontrolira mnoge procese u stanici. Ako su proteini uključeni u taj proces neispravni, dolazi do neurodegenerativnih bolesti.

U eksperimentima sa staničnom kulturom, biokemijskim i molekularno biološkim studijama te računalnim simulacijama, Đikić i njegovi suradnici identificirali su specifične receptore za razgradnju ER membrane i pokazali da ubikvitin potiče njihovo djelovanje.

“Ubikvitin uzrokuje stvaranje moćnih nakupina membranskih receptora koji postaju dovoljno snažni da mogu odvojiti oštećene dijelove ER”, objasnio je Đikić koji je svoja istraživanja proveo u dugogodišnjoj suradnji s prof. Christianom Hübnerom iz Sveučilišne bolnice u Jeni.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen