DESETOGODIŠNJI POSAO SKRAĆEN NA DESET MJESECI: Evo zašto je oxfordsko cjepivo sigurno iako je tako brzo stvoreno

Kako možemo biti sigurni da je oksfordsko cjepivo sigurno s obzirom na to da je stvoreno tako brzo?

Desetogodišnji rad na izradi cjepiva skraćen je na desetak mjeseci i pritom nije bilo prečica u njegovu stvaranju, testiranju ni proizvodnji, piše BBC. To zvuči kontradiktorno i navodi mnoge da se zapitaju kako možemo biti sigurni da je oksfordsko cjepivo sigurno s obzirom na to da je stvoreno tako brzo.

Dijelom je rezultat sretnih okolnosti, ali i briljantnog uma znanstvenika, a porijeklo istodobno vuče iz lekcija naučenih za vrijeme smrtonosne epidemije ebole i ‘šmrcavog’ nosa čimpanze. U ovoj su priči znanstvenici prešli zanimljiv put – od toga da za istraživanje nisu imali ni novčića na početku do toga da su letjeli privatnim zrakoplovima na kraju. Ali najveća je zabluda da je rad na cjepivu počeo u vrijeme kad je izbila pandemija.

VELIKI POSAO S CJEPIVOM: Europska unija bi mogla platiti gotovo 10 milijardi eura kako bi osigurala stotine milijuna doza

Bolest X

BBC podsjeća da je najveća epidemija ebole u svijetu, koja je trajala od 2014. do 2016. bila prava katastrofa. Reakcija je bila prespora, zbog čega je od njezinih posljedica umrlo 11.000 ljudi. “Svijet je trebao biti puno spremniji”, rekla je prof. Sarah Gilbert, glavna kreatorica oksfordskog cjepiva. Tijekom međusobnih optužbi koje su uslijedile, skovan je plan o tomu na koji se način odnositi prema sljedećoj velikoj epidemiji.

Gilbert kaže da je na kraju popisa poznatih prijetnja bila “bolest X” – zlokoban naziv za novu, nepoznatu infekciju koja će svijet zateći nespremnim. Institut Jenner koji djeluje pri sveučilištu u Oxfordu, nazvan po znanstveniku koji je izveo prvo cijepljenje 1796., osmislio je strategiju trijumfa nad nepoznatim neprijateljem. “Počeli smo planirati na koji ćemo način djelovati i kako u najkraćem mogućem razdoblju dobiti djelotvorno cjepivo”, ispripovijedala je Gilbert.

ŠTO KAD CJEPIVO DOBIJE

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen