Cjepivo protiv klamidije sve bliže

Prvo cjepivo protiv klamidije je prošlo prvu fazu kontroliranog ispitivanja na ljudima. Istraživanje su na 35 zdravih žena proveli Imperial College London (ICL) i Institut Statens Serum u Kopenhagenu (SSI), a rezultat je obećavajući.

U odnosu na kontrolnu skupinu koja je primila placebo, obje verzije cjepiva su sigurne i proizvele su imunološki odgovor koji se nije dogodio u kontrolnoj skupini.

Dosadašnji pokušaji liječenja nisu uspjeli smanjiti stopu infekcija, a najveći broj novih slučajeva čine tinejdžeri i mladi odrasli ljudi.

Antibiotici (zasad) mogu očistiti infekciju klamidijom iz tijela, no ako se bolest ne liječi, može uzrokovati velike probleme kod žena.

Infekcija ide na grlić maternice, a kod otprilike jedne na šest žena, proširi se na maternicu i jajovode, gdje može uzrokovati upalnu bolest zdjelice i neplodnost. Druge komplikacije koje može uzrokovati klamidija su izvanmaterična trudnoća, artritis ili čak povećana mogućnost zaraze drugim seksualno prenosivim infekcijama, poput HIV-a.

Ako cjepivo uspješno prođe i sljedeća klinička ispitivanja i bude odobreno za široku upotrebu, idealna dob za cijepljenje dječaka i djevojčica bila bi oko 11 ili 12 godina, slično kao i s cjepivom protiv HPV-a.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.

 

Članci iz iste kategorije: