CJEPIVA SU DJELOTVORNA I PROTIV NOVIH SOJEVA: No jedna vijest pokazuje da ni kašnjenje novih doza nije toliko alarmantno

Ako druga doza zakasni i do dva tjedna, i dalje će biti djelotvorna kao i u kliničkim ispitivanjima

Novi sojevi koronavirusa pojavili su se istovremeno sa cjepivom pa je ključno pitanje hoće li nova cjepiva biti učinkovita i na njih, no preliminarni rezultati laboratorijske studije koju su proveli Pfizer i Sveučilišta Texas Medical Branch (UTMB) ohrabruju, piše u petak Večernji list.  Sugeriraju da za nove sojeve vjerojatno neće biti potrebno novo cjepivo.

Ti rezultati upućuju na to da mutacije koronavirusa identificirane u južnoafričkom i britanskom soju imaju tek nešto manji negativan učinak na efektivnost antitijela koje generira Pfizerovo cjepivo. Studije još nije prošla recenziju, provedena je u laboratoriju i testirana tek na dijelu mutacija koje su nađene u novim sojevima virusa, a ne na samim novim sojevima. Nije potvrđeno ni da su ti rezultati statistički značajni, no kao i rezultati ranijih studija, sugeriraju da bi učinak novih sojeva virusa na učinkovitost virusa trebao biti nevelik. Znanstvenici istražuju sve mutacije virusa i očekuju rezultate unutar dva tjedna, prenio je Reuters.

A devet hrvatskih komora u zdravstvu organiziralo je webinar o cijepljenju protiv covid-19 u okviru javnozdravstvene kampanje “Imaš znanje, budi primjer!”, pokrenute za dodatno informiranje zdravstvenih djelatnika o važnosti i svim aspektima cijepljenja.  S obzirom na probleme oko isporuke cjepiva, mnoge zabrinjava moguća kašnjenja s docjepljivanjem cjepivom Comirnaty, čija se druga doza daje 21 dan nakon prve, kao i Moderninim, koje se docjepljuje nakon 28 dana.

“Ni u kliničkim ispitivanjima nisu svi bili cijepljeni isključivo nakon 21 ili 28 dana. Kod Comirnatyja su ispitanici primili drugu dozu u rasponu između 19 i 42 dana nakon prve doze, a sličan je okvir i za Modernino cjepivo, -7 ili +14 dana. Ako se zakasni do dva tjedna, bit će isto kao u kliničkim ispitivanjima”, objasnila je dr. Nikica Mirošević Skvrce iz HALMED-a, donosi Večernji list.

Sve

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen