Čestice plastike nađene visoko u troposferi

OD MOUNT Everesta do Marijanske brazde mikroplastiku pronalazimo posvuda, čak i visoko u Zemljinoj troposferi, gdje zbog brzine vjetra može prevaliti goleme udaljenosti, pokazala je studija. 

Mikroplastiku čine sićušni djelići ambalaže, odjeće, vozila i drugih stvari manji od pet milimetara, a dosad su pronađeni na zemlji, u vodi i u zraku.

Mikroplastika nađena na nadmorskoj visini od 2877 metara

Znanstvenici s Francuskoga nacionalnog istraživačkog instituta CNRS proučavali su uzorke zraka s nadmorske visine od 2877 metara u opservatoriju Pic du Midi u francuskim Pirenejima. 

Riječ je o takozvanoj “čistoj postaji” jer lokalna klima i okoliš na nju imaju tek ograničen utjecaj.

Znanstvenici su ondje svakog tjedna testirali 10.000 kubičnih metara zraka u razdoblju od lipnja do listopada 2017. godine i pronašli mikroplastiku u svim uzorcima. 

Koristeći meteorološke podatke, izračunali su putanju zračnih masa iz svakog uzorka i otkrili da potječu čak iz Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike.

“Jednom kad uđu u troposferu, to je poput autoceste”

Glavni autor studije Steve Allen s kanadskog sveučilišta Dalhousie rekao je da su čestice mogle prijeći tolike udaljenosti zbog velikih visina.

“Jednom kad uđu u troposferu, to je poput superbrze autoceste”, rekao je.

Izvori mikroplastike pronađeni su i u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu.

“Morski izvor je najzanimljiviji”, rekao je Allen i dodao: “Ako se plastika iz oceana vine tako visoko u zrak, više se neće spuštati”.

“Beskonačni ciklus”

“Samo se kreće uokolo u beskonačnom ciklusu”, objasnio je.

Premda količina mikroplastike pronađena u uzorcima u opservatoriju Pic du Midi ne predstavlja zdravstveni

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen