Carski rez je u Africi pedeset puta opasniji nego na Zapadu

Pedeset puta više žena umire pri porođaju carskim rezom u Africi nego u bogatim zemljama, pokazala je studija objavljena u časopisu Lancetu.

Analiza provedena u više od 180 bolnica u dvadeset dvjema afričkim zemljama pokazala je da ondje stopa smrtnosti majki pri carskom rezu “značajno viša od očekivanog” i iznosi 5,43 na 1000 zahvata. Za poređenje, u Britaniji ta stopa iznosi 0,1 na tisuću zahvata.

Svaka šesta žena u Africi iskusit će komplikacije tokom ili neposredno nakon carskog reza, a najčešće su u pitanju obilna krvarenja, što je triput više nego u Sjedinjenim Državama.

Neonatalna smrtnost nakon carskog reza u Africi je dvostruko viša od globalnog prosjeka.

Voditelj istraživanja Bruce Biccard, anesteziolog i profesor na Univerzitetu u Cape Townu, rekao je da su tri četvrtine žena iz istraživanja imale hitan carski rez.

“Mnogo ih nema jednostavan pristup zdravstvenoj skrbi, a kada ga i imaju često završe u neadekvatnoj ustanovi”, rekao je.

Carski rez u subsaharskoj Africi mnogo je rjeđi nego u zapadnim zemljama, gdje je u stalnom porastu i često se provodi i nepotrebno.

“Paradoksalno, dok mnoge zemlje nastoje smanjiti broj porođaja carskim rezom, u Africi je prioritet povećati taj broj”, kazao je Biccard, jer paralelno s razvojem infrastrukture i pristupa adekvatnoj skrbi raste i sigurnost zahvata, odnosno smanjuju se komplikacije i smrtnost.(HINA)

Članci iz iste kategorije: