Britanski stručnjaci: Ovo je početak kraja. Životi će nam uskoro opet biti normalni

VELIKA analiza BBC-jevog novinara Jamesa Gallaghera odgovara na pitanja o budućnosti pandemije. 

Navodi se kako je kraj pandemije na vidiku te kako bismo uskoro mogli početi normalno živjeti. Ipak, ne može se samo puknuti prstima kako bi virus nestao. Umjesto toga, morat ćemo se naviknuti na novu riječ – endemija. Endemija ili endemska bolest je patologija koja je trajno prisutna na određenom području ili u određenoj populaciji.

“Početak kraja”

Endemije mogu biti prisutne u manjem, ali postojanom broju slučajeva na istom teritoriju ili se mogu javljati u obliku manjih epidemija koje uvijek pogađaju isto područje i ponavljaju se u vremenu.   

“Gotovo je sigurno da smo na kraju pandemije, ovo je početak kraja, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mislim da će nam se životi tijekom 2022. gotovo u potpunosti vratiti u pretpandemijsko stanje”, rekao je profesor Julian Hiscox sa Sveučilišta u Liverpoolu.

Ono što se mijenja je naš imunitet. Koronavirus se prije dvije godine pojavio u Wuhanu i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno nov virus s kojim naši imunološki sustavi nisu imali kontakt, a nismo imali ni cjepiva ni lijekova koji bi mogli pomoći u borbi s njim. Covid se svijetom proširio eksplozivno.

“Endemičnost je ugravirana u ovaj virus”

Od početka su postojale dvije opcije – ili ćemo istrijebiti koronu, kao što se učinilo s ebolom u zapadnoj Africi, ili će se virus sam smiriti, ali će ostati s nama dugoročno i pridružiti se čitavom nizu endemskih zaraza koje su uvijek prisutne – od obične prehlade preko HIV-a, ospica i malarije do tuberkuloze. 

Druga opcija se od početka činila neizbježnom s obzirom na to da se radi o virusu koji se širi zrakom. 

“Endemičnost je ugravirana u ovaj virus. Vrlo sam optimistična. Uskoro ćemo biti u situaciji u kojoj virus cirkulira, a pritom vodimo brigu o zaštiti najugroženijih, dok ćemo

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen