Boras bi odlikovao profesora koji Balaševića krivi za Srebrenicu

REKTOR Damir Boras nedavno je odlučio dodijeliti još jednu u nizu dvojbenih akademskih počasti – Senatu Sveučilišta u Zagrebu u utorak je predložio da Slobodan Prosperov Novak postane professor emeritus.

Podsjetimo, Boras je ranije za počasne doktorate, među ostalima, predlagao bosanskohercegovačkog političara Dragana Čovića i tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a potom za titulu professora emeritusa oca aktualnog hrvatskog premijera Marija Plenkovića. Jedno od najdvojbenijih i medijski najeksponiranijih imenovanja professorom emeritusom bilo je ono povjesničara Drage Roksandića kojeg je Boras predložio za počasnu titulu unatoč tome što ga je više studentica optužilo za “opetovano i teško seksualno uznemiravanje”.

Rektor ima pravo sam imenovati dvoje emeritusa godišnje

Ovdje je važno znati da kvotu professora emeritusa određuje Senat svakog sveučilišta. Na Sveučilištu u Zagrebu ukupan broj predloženika u petogodišnjem razdoblju ne može biti veći od osamdeset. Svaki fakultet za petogodišnje razdoblje dobiva kvotu, koja je promjenjiva, a ovisi o broju redovitih profesora koji će u narednom petogodišnjem razdoblju otići u mirovinu. Redovitim članovima HAZU-a i bivšim rektorima počasno zvanje profesor emeritus dodjeljuje se izvan tih kvota. Mogućnost predlaganja dvoje kandidata za professora emeritusa, koju godišnje ima rektor, također je izvan ove kvote koja se raspodjeljuje po fakultetima Sveučilišta.

Važno je istaknuti da postoje slučajevi kada je mogućnost da rektor dodijeli ovaj status, a ne matični fakultet, načelno opravdan, budući da nekome na matičnom fakultetu neopravdano može biti uskraćena emeritura. Kao i svugdje u ljudskoj sredini, ključno je samo pitanje koriste li se posebna prava za ispravljanje nepravde ili se njima trguje.

Cijela jedna dodatna hrvatska mirovina plus 

Počast koju bi zagrebački rektor dodijelio Prosperovu Novaku nema samo nematerijalnu, simboličku, akademsku vrijednost. Ona također podrazumijeva dodatak na mirovinu. Kako piše u pravilniku Sveučilišta u Zagrebu iz 2011., professor emeritus, osim osobe u tom počasnom zvanju koja je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ima pravo na

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen