Blizanke odrastale u različitim zemljama, znanstvenici uočili velike razlike

ZNANSTVENICI su iskoristili rijetku priliku kako bi proučili sličnosti i razlike kod identičnih blizanki koje su razdvojene u ranom djetinjstvu i koje su odgajane u različitim zemljama.

Mada su prijašnja istraživanja pokazala da je kvocijent inteligencije u velikoj mjeri nasljedan (do 80 posto) i da jednojajčani blizanci obično imaju sličan IQ, u ovome su slučaju stvari bile značajno drugačije, odnosno zabilježena je razlika od 16 bodova.

Naravno, blizanke su dijelile i mnoge slične karakteristike, ali ova primjetna razlika u kognitivnim sposobnostima ukazuje na to da bi trebalo dodatno preispitati koliko naša inteligencija ovisi o genima, a koliko o okruženju u kojem smo odgajani, piše Science Alert.

Izgubila se na tržnici

“Primijetili smo jasne sličnosti u osobnosti, razini samopoštovanja, mentalnom zdravlju i zadovoljstvu poslom. No, za razliku od prijašnjih istraživanja, uočili smo značajne razlike u rezultatima opće inteligencije i neverbalnog zaključivanja”, napisali su znanstvenici u istraživanju.

Blizanke u pitanju rodile su se u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su u dobi od dvije godine nakon što se jedna od njih izgubila na tržnici. Roditelji su je pokušali pronaći, ali bez uspjeha.

Izgubljena blizanka je završila u bolnici udaljenoj 160 kilometara od njene kuće te ju je uskoro usvojio par iz SAD-a. Blizanka koja je odrastala u SAD-u je u odrasloj dobi dala uzorak svoje DNA kako bi se putem njega lakše pronašla njena davno izgubljena sestra. Ponovo su se srele 2020. godine.

Blizanka iz Južne Koreje imala viši IQ

Unatoč mnogim sličnostima, blizanka odgojena u Južnoj Koreji imala je značajno veću razinu perceptivnog zaključivanja i brzine obrade podataka. Mada je sestra odrasla u SAD-u imala tri potresa mozga u odrasloj dobi, nemoguće je znati sa sigurnošću koliko je to utjecalo na rezultate u kognitivnim testovima.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen