Bebe majki cijepljenih Pfizerom i Modernom imaju antitijela na koronu

VEĆA je vjerojatnost da šestomjesečne bebe majki cijepljenih protiv covida-19 tijekom trudnoće razviju antitijela na koronavirus u krvi u odnosu na bebe necijepljenih majki koje su u trudnoći bile zaražene ovim virusom, pokazala je manja studija. Rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u časopisu JAMA.

Pojasnili su da se radi o 28 šestomjesečnih beba majki cijepljenih dvjema dozama mRNA cjepiva, odnosno Pfizerovim ili Moderninim cjepivom, u razdoblju od 20. do 32. tjedna trudnoće, kada je prijenos majčinih antitijela na fetus preko posteljice najveći, i 12 beba iste dobi čije su majke bile zaražene koronavirusom u istome razdoblju.

Antitijela nisu jedini obrambeni mehanizam

Kod 57 posto novorođenčadi cijepljenih trudnica otkrili su detektivne razine imunoglobulina G (IgG), najčešćeg antitijela u krvi, a u dojenčadi necijepljenih trudnica koje su se u trudnoći zarazile koronavirusom samo 8 posto imunoglobulina G.

Nejasno je kolika je razina antitijela potrebna da bi pojedinca zaštitila od infekcije, a antitijela nisu jedini obrambeni mehanizam tijela.

“Nadamo se da će ovi naši nalazi biti dodatan poticaj trudnicama da se cijepe”

“No mnogi zainteresirani za ove podatke, od roditelja do pedijatara, željeli bi znati koliko dugo majčina antitijela ostaju u organizmu dojenčadi nakon cijepljenja trudnice. Sada na to imamo djelomičan odgovor”, rekla je dr. Andrea Edlow iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

“Nadamo se da će ovi naši nalazi biti dodatan poticaj trudnicama da se cijepe”,

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen