Astronomi: Prepoznatljivi Saturnovi prstenovi će nestati u budućnosti

NOVA istraživanja sugeriraju kako Saturnovi ledeni prstenovi u budućnosti neće biti vidljivi ljudima koji promatraju nebo kroz svoje teleskope. Nova analiza podataka prikupljenih NASA-inom misijom Cassini, koja je kružila oko planeta između 2004. i 2017., otkrila je nove uvide u to koliko dugo prstenovi postoje i kada bi mogli nestati iz vida. Nalazi su podijeljeni u tri studije objavljene u svibnju.

Naš solarni sustav i njegovi planeti nastali su prije otprilike 4.6 milijardi godina, a znanstvenici su dugo raspravljali o starosti i podrijetlu Saturnovih prstenova. Neki astronomi tvrde da svijetli, ledeni prstenovi moraju biti mlađi od očekivanog jer nisu erodirani i potamnjeni interakcijama s meteoroidima tijekom milijardi godina, prenosi CNN

Podaci objavljeni u časopisu Icarus podupiru ovu teoriju o prstenovima koji su se pojavili dugo nakon početne formacije Saturna. “Naš je neizbježan zaključak da Saturnovi prstenovi moraju biti relativno mladi prema astronomskim standardima, stari samo nekoliko stotina milijuna godina”, rekao je Richard Durisen, profesor astronomije na Sveučilištu Indiana Bloomington.

Prstenovi se uglavnom sastoje od leda

“Ako pogledate Saturnov satelitski sustav, postoje i druge naznake da se tamo dogodilo nešto dramatično u posljednjih nekoliko stotina milijuna godina. Ako Saturnovi prstenovi nisu stari kao planet, to znači da se nešto dogodilo kako bi se formirala njihova nevjerojatna struktura, a to je vrlo uzbudljivo proučavati”, nastavio je. 

Istraživači vjeruju kako se sedam prstenova formiralo dok su još dinosauri hodali Zemljom. Saturnovi prstenovi uglavnom se sastoje od leda, a samo mali postotak pripada kamenoj prašini koju u svemiru stvaraju razbijeni fragmenti asteroida i mikrometeoroidi.

Komadići, slični zrncima pijeska, sudaraju se s česticama u Saturnovim prstenovima i stvaraju plutajuće krhotine dok materijal prstena kruži oko planeta.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen