Astronomi objavljuju revolucionarnu vijest o Mliječnom putu. O čemu je riječ?

EUROPSKA južna promatračnica (ESO) objavila je da će 15. svibnja na konferenciji za novinare objaviti revolucionarne rezultate istraživanja Mliječnog puta koje je prikupila kolaboracija Event Horizon Telescope (EHT).

Spekulira se da je riječ o snimci crne rupe u našoj galaksiji

O čemu će biti riječi, za sada malo tko zna jer se otkriće drži u tajnosti. Međutim, na temelju činjenice da je teleskop EHT 2019. godine objavio prvu snimku crne rupe u povijesti (naslovna fotografija), za očekivati je da će vijest biti uzbudljiva. Pritom treba istaknuti da EHT već godinama istražuje Mliječni put, u čijem se središtu nalazi supermasivna crna rupa Sagittarius A*. ESO je ozbiljna znanstvena institucija koja ne bi bilo što nazvala revolucionarnim. Isti termin (na engleskom groundbreaking) ESO je posljednji put upotrijebio kada je predstavljena vijest o prvoj izravnoj snimci crne rupe, što je doista bilo revolucionarno.

Tom prilikom riječ je bila o supermasivnoj crnoj rupi u galaksiji M87 udaljenoj 55 milijuna svjetlosnih godina, čija je masa 6.5 milijardi puta veća od mase našeg Sunca. Naravno, teleskop nije snimio samu crnu rupu jer, kao što je poznato, iz nje ne mogu doći nikakvi elektromagnetski valovi ni čestice – ništa ne može pobjeći golemoj masi crne rupe. Instrumenti EHT-a tada su zabilježili ono što se naziva horizontom događaja crne rupe (video dolje).

Kako se snima crna rupa?

Horizont događaja u općoj teoriji relativnosti naziv je za granicu u prostor-vremenu iza koje događaji ne mogu utjecati na vanjskog promatrača. Po definiciji to je površina zamišljene kugle oko sferno-simetrične raspodjele mase iz koje ne može izaći nikakav oblik materije ili energije. Horizont događaja razdvaja prostor na dva dijela između kojih je komunikacija nemoguća – na prostor unutar i izvan horizonta događaja. Elektromagnetski valovi ili materija koji se nalaze unutar horizonta događaja, koji upadnu u crnu rupu, ne mogu

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen